Завърши XI-ят конкурс за млади изпълнители на добруджански народни песни "С песните на Васила Вълчева"

В Калипетрово бе открита и паметна плоча на Васила Вълчева

В силистренското село Калипетрово завърши Единадесетият конкурс за млади изпълнители на добруджански народни песни "С песните на Васила Вълчева", съобщава БТА.
В първата възрастова група на първо място се класира Илияна Димитрова от с. Калипетрово. Журито присъди специална награда за втора възрастова група на Глория Георгиева от Силистра. Най-малката участничка в конкурса Кремена Кръстева от Калипетрово получи награда от църковното настоятелство на местния храм "Св. Великомъченик Димитрий".
В Калипетрово бе открита и паметна плоча на Васила Вълчева. Родената през 1906 година в Калипетрово Васила Вълчева още приживе е наречена от писателката и фолклористка Елена Огнянова "българската Омирка". От репертоара на Васила Вълчева в БАН се съхраняват над 1 600 песни, описания на 40 празници, обичаи и обреди, детски игри, пословици, гатанки, поговорки. През 1988 г. Михаил Букурещлиев издава сборник "Народни песни от Добруджа", записани и изпети от Васила Вълчева. Организатори на конкурса са Силистренската община, кметството в Калипетрово и народното читалище "Пробуда - 1940" в селото.