Научна конференция „Детството–креативност и спонтанност“

София Лайф

11-06-2018, 08:54

Снимка:

sofiautre

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Домакин е Столичната библиотека

От 9:30 в Столичната библиотека Институтът за литература – БАН и Детският център на Столична библиотека организират национална научна конференция „Детството – креативност и спонтанност".

На конференцията от различни аспекти ще се разгледа творчеството на трима от класиците на българската литература за деца – Дора Габе, Калина Малина и Лъчезар Станчев. Ще се чуят и нови трактовки на емблематични, христоматийни техни творби. Наред с това ще честваме годишнини от рождението и на двама писатели, утвърдени в българската литература като писатели за възрастни, но които са оставили и трайни следи в творчеството за деца – Елисавета Багряна и Никола Фурнаджиев. Тук се включват и по-неизвестни техни творби. С творбите на тези петтима писатели са израснали поколения български деца. Докладите, предвидени в конференцията, доизграждат образите на тези творци за деца и отново ни убеждават в неповторимостта на детските години, с характерните им креативност и спонтанност.

Столична библиотека ще се включи в националната научна конференция с презентация на тема „Елисавета Багряна, Дора Габе и Калина Малина в детския периодичен печат до 1944 г.", представена от Адриана Гайдарова, началник сектор "Детска литература".