Фестивалът в Каварна е изключително събитие за България

Това заяви при закриването на фестивала на любителските театри председателят на журито проф. Елена Баева

На тържествена церемония в читалище „Съгласие – 1890“ бяха раздадени наградите и спусна завеса Двайсет и първият фестивал на любителските театри с международно участие „Каварна 2018“. „Няма такъв фестивал, това е изключително събитие за България“, каза в словото си при закриването председателят на журито проф. Елена Баева. По думите й в Каварна си дават среща културни дейци, които са влюбени в театъра, искат да има български театър и ако нямат професионализъм, имат достатъчно много любов и талант, който в някои случаи се изравнява с доста професионалисти. Присъствието на младежки театрални състави ни дават вяра и надежда, че нищо не е изгубено, че младите хора носят в себе си прекрасни неща, те носят въпросите към нас и ние сме длъжни да им отговорим: какви сме ние в този живот, какво правим днес, какъв е нашият морал, кого обичаме, може ли да обичаме. 
Фестивалът закри кметът на община Каварна Нина Ставрева. Тя благодари на актьорите, че по време на празниците са станали част от театралната магия. Г-жа Ставрева добави, че Каварна е била, е и ще бъде средище на културата, защото тя ни прави личности и с това ни държи живи. Пожела да са спорни делата им и да носят Каварна в сърцата си.
Голямата награда на името на проф. Гочо Гочев журито присъди на спектакъла „Буре барут“ от Деян Дуковски, режисьор и сценограф Богдан Петканин, изигран от театралния състав при Дома на енергетика в Козлодуй. Първа награда заслужи спектакъла „То беше чучулига, Жулиета“ от Ефраим Кишон, режисьор и сценограф Петър Тосков от общинския театър при Дома на културата в Гълъбово. За младежки спектакъл първо място получи спектакълът „Очите на хората“ от младежки театър „Драмеди“ от София. С индивидуални награди бяха отличени най-добра младежка женска и мъжка роля, най-добра женска и мъжка, сценография, режисура. Журито раздаде и призовете „Прелетни птици“, награда на публиката, най-добър камерен и младежки спектакъл.