Представиха онлайн платформа за сигнали за липсващи лекарства

Общество

11-06-2018, 16:42

Снимка:

freeimages.com/ Dora Mitsonia

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

24 часа на ден може да подаваме сигнали

Интернет-платформа за сигнали за недостиг на лекарства е разработила Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства – БАРПТЛ. Тя беше представена на 7-та Конференция на Федерация Български пациентски форум. Идеята е на своята интернет страница БАРПТЛ да поддържа горещата линия за недостиг на медикаменти до стартирането на електронната система на Изпълнителната агенция по лекарствата. Асоциацията призовава пациентите да подават сигнали си чрез удобна форма, която за улеснение и бързина изисква данни само за населено място, телефон за обратна връзка и търсено лекарство.
Пациенти и търговци се обединяват за съвместни действия като изграждане на ефективна нормативна рамка, която да позволи бърза доставка при доказан недостиг на лекарства, при дерегистрация на медикаменти поради липса на търговски интерес и причини, несвързани с лекарствената безопасност.
Двете организации заявяват, че усилията им ще са насочени към трайно решение на обезпечеността с лекарствени продукти, достъпа до лекарства на изгодни цени с гарантиран произход и качество от Европейския съюз, широко използване на съвременните методи за ранно установяване на недостиг и др.