София на път да се откаже от Бронзовата къща

Животът

12-06-2018, 13:10

Снимка:

btv.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

48 часа преди крайния срок, нищо не предвещава, че монтажът на къщата ще започне

София на път да се откаже от Бронзовата къща. В сряда трябва да започне монтаж на инсталацията на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров. Ако срокът не бъде спазен, общината ще прекрати проекта, предава БиТВ.

След месеци забавяне, общината даде краен срок на автора Пламен Деянов – български визуален артист, който работи във Виена. „Ние няма да търпим отлагане по проекта, така че в момента, в който се установи забавяне ние прекратяваме изпълнението на проекта”, заяви Малина Едрева.

Проектът е подкрепен от австрийското правителство и частни донори и трябваше да бъде готов за началото на българското европредседателство.

В края на март в една виенска галерия Деянов разказва как е убеждавал българите защо това, което прави, е модерно изкуство.

За част от колегията на архитектите проектът е неясен и без мащаб, както и без разрешение от Института за опазване на паметниците на културата. „Това ни подразни, че има някакво не само неизясняване, но и дори недоверие в начина, по който ние бихме могли да преценим до каква степен е това, което той предлага и стойността му – къде е тя”, коментира арх. Искра Дандолова.

От Столичната община очакват извинение, когато научиха за думите на Деянов. 48 часа преди крайния срок, нищо не предвещава, че монтажът на Бронзовата къща започва.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен