Кои са най-честите нарушения на трудовите права?

Животът

12-06-2018, 13:57

Снимка:

pixabay

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Масовото нарушение е, че хората работят повече от 12 часа, никой не им изчислява и не им плаща извънреден труд

В България трудовите права се нарушават най-много в сравнение с другите държави в Европа. Сред най-честите нарушения са неспазване на работното време и неизплатени заплати.

"Проблемът с нарушаването на трудовите, социалните и синдикалните права в България не е решен", коментира в ефира на БиТВ президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му при тях пристигат стотици сигнали.

"20 000 нарушения на работното време са констатирани само за миналата година", каза Димитров. "Масовото нарушение е, че хората работят повече от 12 часа, никой не им изчислява и не им плаща извънреден труд", подчерта президентът на КНСБ.

"Междудневната почивката, която трябва да бъде поне 12 часа, също не се спазва масово в сектори като ресторантьорство, туризъм, търговия, селско стопанство. Там и безопасните условия са нарушени", заяви Пламен Димитров.

България се нарежда до държави като Мадагаскар, Шри Ланка и Гана по нарушаване на трудовите права. Само 4 от всички 28 членки на Европейския съюз са в същата група. Най-честите нарушители са в администрацията и частния сектор.

"КНСБ и „Подкрепа” внасят колективна жалба в Съвета на Европа срещу България за това, че правото на колективно договаряне на държавните служители не е защитено, а е нарушено", отбеляза още в разговора Пламен Димитров.