Еврокомисията инспектира пункт за раздаване на храна по проект "Топъл обяд“

Приготвя се храната на едно място и се разнася в 10 пункта в шестте района на Пловдив

„Много сме доволни от кухнята на „Топъл обяд“. Храната е добра и всеки ден е разнообразна“, това споделиха възрастни хора, потребители на социалната услуга по време на работно посещение на Андриана Сукова – Тошева, заместник-главен комисар на Генерална дирекция „Трудова заетост“ към Европейската комисия в една от социалните трапезарии в район „Централен“. Заедно със заместник-кмета Георги Титюков те дегустираха качеството на храната, която беше в днешното меню и се убедиха, че е вкусно.
Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова, служители на Агенцията за социално подпомагане, директор на дирекция „Социална политика“ в Община Пловдив Веселина Ботева, ръководителят на проекта Елена Шопова поговориха с хората, дошли да си вземат днешната порция.
„Приготвяме храната на едно място и я разнасяме в 10 пункта в шестте района на града. Така обхващаме 2060 потребители“, заяви Георги Титюков. Той посочи, че на това място 106 човека всеки работен ден взимат безплатно основно ядене, супа и четири филии хляб.
Проект „Обществена трапезария на територията на Община Пловдив“, изпълняван по ОПХ ФЕПНЛ от Фонда за европейско подпомагане на най-нуждаещите се лица се реализира въз основа подписан на 21.10.2016 г. договор за безвъзмездна финансова помощ /ДБФП/ между Управляващия орган /УО/ на ОПХ ФЕПНЛ и община Пловдив. Услугата по проекта е за срок от 39 месеца (до края на2019г.), ежедневно, в работните дни.
Дейностите по проекта са насочени към осигуряването на подкрепа за най-уязвимите групи на населението. Включените потребители са лица и семейства на месечно социално подпомагане; лица с доказана липса на доходи и близки, които да се грижат за тях; самотно живеещи лица и семейства, получаващи минимални пенсии – за осигурителен стаж и възраст; за инвалидност; наследствени пенсии; пенсии, несвързани с трудова дейност ; скитащи и бездомни деца и лица; лица от уязвими групи – граждани на трети страни.
По време на импровизираната среща участниците споделиха своите препоръки за подобряване на услугата, както и възможностите за кандидатстване по други проекти.