В "Двореца" край Балчик откриват експозиция "Директно от Париж"

На 19 юни

Държавният културен институт "Двореца" в Балчик отваря галерийното си пространство за изложбата "Директно от Париж - Боян Райнов /1921-2005 г./". Фондация "Професор Николай Райнов" представя експозицията на именития художник, която ще бъде открита на 19 юни, съобщават от културния център.
Боян Райнов - син на писателя Николай Райнов,завършва скулптура в Художествената академия в София и през 1946 година се установява във Франция.С изложбата от рисунки към книгата на Пол Елюар "Красавиците и зверовете" в парижка галерия тръгва пътят му към високото изкуство.
Изложбата "Директно от Париж" представя малко известни в България произведения на Боян Райнов - сериграфии и литографии,посочва в анонса за експозицията изкуствоведът Пламена Димитрова-Рачева. По думите й творбите са създадени в Париж, в различни периоди от живота на художника - между 1945-1973 година, и свидетелстват за развитието на творческите му идеи.Особено ценни са сериграфиите от 1971 година, които художникът прави към ръкописните текстове на френския поет Рьоне Шар.