Международната общност приветства името Северна Македония

Свят

13-06-2018, 08:33

Снимка:

България утре

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Успех, мир, евроатлантически път – така определят лидерите решението на спора между Скопие и Атина

27 - годишен спор почти е решен. Западната ни съседка вече ще се казва Република Северна Македония. И светът приветства това.  Специалният пратеник на ООН, който се опита да посредничи в спора за името между Гърция и Македония почти толкова дълго, колкото съществува спорът, поздрави Атина и Скопие.

Матю Нимиц каза в свое изявление, че "няма съмнение, че това споразумение ще доведе до период на засилване на отношенията между двете съседни държави и особено между техния народ".

"Проява на водачество в региона и отвъд него" – така определи решението на спора главният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че вчерашното "историческо споразумение" е "свидетелство за дългогодишната дипломация" и призова министър-председателите на двете страни да финализират сделката.

"Това ще постави Скопие на пътя си към членството в НАТО и ще спомогне за укрепване на мира и стабилността в Западните Балкани", заяви Столтенберг.

"Благодарение на вас невъзможното става възможно", заяви председателят на европейския съвет Доналд Туск в поздравлението си към Заев и Ципрас.

Върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини каза, че европейската перспектива на Западните Балкани е "ключов стимул за това споразумение в духа на добросъседското сътрудничество".

Албанският премиер Еди Рама нарече македонския и гръцкия си колеги "двама прогресивни лидери" и ги похвали, че „Балканите днес са по-добро място благодарение на вас двамата".

Балканският регион ще се превърне в "евроатлантическото семейство" след решението на спора между Македония и Гърция, обяви външният министър на Албания Димир Бушати.

И надеждите на Скопие са точно такива. Северна Македония очаква да получи в края на месеца официална покана за започване на преговори за членство в ЕС и покана да стане част от НАТО.

Но сделката с името не е финализирана. За да стане официално името Северна Македония съседите ни трябва да си променят конституцията. За да я променят, трябва да получат подкрепа – и от парламента, и от народа. Така през есента в Македония ще има референдум. И ако той се провали е възможно не просто усилията на Заев да са напразни, но и правителството му да падне.