Ново огнище на инфлуенца е установено в Добричка област

Добруджанци

14-06-2018, 08:40

Снимка:

pixabay.com

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Огнище на птичи грип в Добричко

В село Дончево

Ново огнище на инфлуенца е констатирано в Добричка област - в животновъден обект в село Дончево, съобщават от областната управа.
За установения случай на зараза има издадена заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/, с която от днес е обявено първично огнище на инфлуенца, тип А, в обект за отглеждане на кокошки носачки в Дончево. Всички заразени и контактни птици в две от халетата на фермата ще бъдат унищожени по хуманен начин.
Според информация от БАБХ е определена трикилометрова предпазна зона, която включва селата Богданово, Дончево и Опанец. Забранява се търговията и придвижването на домашни и диви птици, както и транспортирането на яйца за разплод. Птицефермите в десеткилометровата зона също остават под наблюдение. Ветеринарните лекари ще извършват постоянни наблюдения на животновъдните обекти в областта и при съмнения за инфлуенца ще вземат проби за изследване.
Областният управител Красимир Кирилов ще свика заседание на областната епизоотична комисия за предприемане на мерки срещу разпространение на заразата.
Огнище на инфлуенца бе констатирано в края на май във ферма в близкото село Стефаново, където бяха унищожени 57 000 патици и новоизлюпени птици. В същата ферма през октомври миналата година бяха ликвидирани 11 000 птици също заради инфлуенца.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен