Твърде малко българи даряват кръв

Общество

14-06-2018, 12:43

Снимка:

НЦТХ

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

1040 са кръводарителите в Търново през петте месеца на 2018 г.

Световен ден на кръводаряването

Пациенти и пострадали принудени да плащат

България продължава да е на едно от последните места по брой на кръводарители в Европа според данни на Българската организация за доброволно кръводаряване (БОДК). Ежедневно в страната има недостиг на кръв и кръвни съставки, а при инцидент и планова операция – близки на пострадали и пациенти търсят кръводарители.

За разрешаване на този проблем, БОДК осигури възможност  доброволни кръводарители и нуждаещи се от кръв да се регистрират в системата „Дари кръв”. До момента чрез онлайн платформата и мобилното й приложение в системата са се регистрирали повече от 1500 българи, които даряват безвъзмездно кръв за непознати хора при спешни случаи и се включват в акциите на сдружението.

На 14 юни - рождения ден на Карл Ландщайнер, австрийски биолог и лекар, носител на Нобелова награда за откриването на системата на кръвните групи „А-В-0“, се отбелязва Световнен ден на доброволния кръводарител. През 2018 година основната тема на кампанията е „Помогни на някого. Дари кръв. Сподели живота“.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен