Започва въздушна ваксинация на дивите животни срещу бяс

Общество

14-06-2018, 13:26

Снимка:

freeimages.com/Mike Berg

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Не пипайте ваксините и приберете домашните животни, съветват ветеринарите

Първата за годината въздушна ваксинация за бяс на дивите животни започва в петък, съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). С 10 специално оборудвани самолета ще се разпръснат над 1 милион ваксинални примамки от въздуха.
Разпръскването на ваксините ще се извърши през следващите 16 дни. Ваксиналните примамки ще бъдат разпръснати на територията на областите Перник, Кюстендил, Смолян, Кърджали, Хасково, Добрич, Силистра, Видин, Монтана, Благоевград, Пазарджик, Ямбол, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София област, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен и Враца. Примамките няма да се разпръскват над населените места и водоемите.
Ваксиналните примамки са с формата на кубче с размери 2х3х2 см и са със специфична миризма, която привлича хищниците. На един квадратен километър се изхвърлят по 25 броя примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Мястото на всяка пусната от самолетите примамка се отбелязва с помощта на GPS-система.
Ветеринарните лекари препоръчват хората да не пипат ваксиналните примамки с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на външната обвивка, ваксината може да бъде опасна за тяхното здраве. Препоръчително е домашните животни да се държат затворени, за да не приемат примамките, които са предназначени специално за дивите хищници.