Отбелязаха десетата годишнина на "Живи човешки съкровища-България"

София Лайф

14-06-2018, 15:53

Снимка:

Министерство на културата

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Министерството на културата отбеляза събитието в Галерия "Средец"

Десет години не е много голям период от време, но е достатъчен за равносметка от положеното начало. Бих казал, че това беше един наситен със събития период, в който всички се учехме как да подкрепяме общностите за опазване на значимите за тях нематериални културни ценности и как да използваме този дял от културното наследство за социален и икономически растеж. Това каза зам.-министърът на културата Румен Димитров в началото на официална церемония, с която в галерия „Средец” на Министерството на културата бе отбелязана десетата годишнина от въвеждането на Националната система „Живи човешки съкровища – България“, предават от министерството.

В резултат на активността на самите общности, музеите и читалищата, беше изградена Националната представителна листа на нематериалното културно наследство. До момента в нея са вписани тридесет елемента, а четири от тях са вече приети и в Представителната листа на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството. Зам.-министър Димитров припомни и първото участие на страната ни в подготовката на мултинационална кандидатура за мартеницата, заедно с Румъния, Молдова и Р. Македония. През 2017 елементът „мартеница” бе вписан в Представителния списък на елементите на нематериалното културно наследство на човечеството.

След благодарностите към всички експерти, допринесли за съхраняването и предаването на ценни традиционни знания и умения, започна и церемонията по награждаването на музеите и читалищата с вписан елемент в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство. Те получиха грамота на Министерството на културата за принос в опазването и популяризирането на нематериалното културно наследство и Европейската година на културното наследство.

Участниците в събитието бяха поздравени със специални изпълнения от „Бистришките баби” - шедьовър на устното и нематериалното културно наследство и от Група за автентично пеене, представяща двугласно пеене от гр. Неделино, вписано в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство през 2008 г. Двугласното пеене от Неделино е и следващата кандидатура на страната ни за Представителната листа на ЮНЕСКО на нематериалното културно наследство на човечеството.

На церемонията присъстваха представители на институциите с вписан елемент в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство, областни управители, членове на Националния съвет по нематериално културно наследство, представители на Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към Българска академия на науките, Съюза на народните читалища, представители на Националната комисия за ЮНЕСКО, на Регионалния център за опазване на нематериалното културно наследство в страните от Югоизточна Европа под егидата на ЮНЕСКО и др. Поздравителни адреси бяха изпратили областните управители на Русе и София.

Националната система „Живи човешки съкровища – България” беше въведена през 2008 г. и нейното попълване през изминалите пет издания беше осъществено с активното участие на местните общности, подкрепени от музеите и читалищата в страната. В резултат на попълването на системата беше изградена и Националната представителна листа на нематериалното културно наследство.

Събитието е част от Европейската година на културното наследство и от Културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС.