Стоян Николов-Торлака представи книгите си в Добрич

Творби създадени за четири години, в очакване на нова "рожба" до дни

Писателят Стоян Николов – Торлака представи със съпругата си за първи път в Добрич четирите си книги, създадени в периода 2014 - 2017 година. Срещата бе на открито, в Етнографския  комплекс „Стария Добрич”.
 "Северозападен романь"е дебютната книга на Стоян Николов-Торлака и се превръща в едно от най-търсените заглавия от български автор на книжния пазар през 2014 година у нас. 

Знаете ли какво означава „те тука те“ на северозападен диалект?

А знаете ли, че името на цар Ивайло всъщност не се споменава никъде като „Ивайло“ в писмените източници от негови съвременници?
Торлака разбърка пластовете на литературата ни с дебютния си „Северозападен романь“. Първата книга изцяло написана на диалект, се оказа четиво, далеч не само за хора от Северозапада. Неустоимо смешна, но и с дълбоки долни пластове, заложени под хумора. Романът се нареди на водещите места за най-търсена българска проза в продължение на месеци наред. После се превърна в трилогия следиздаването на „Автономията????“(2015 г.) и „Май ше ни бъде…“(2016г.) и разви идеята на автора в три различни и идеално допълващи се книги.
И точно когато Торлака беше създал своя ниша и вярна читателска аудитория, той коренно смени жанра, скачайки в дълбокото с новата си книга „Иваил цар“ (октомври 2017). И не ни разочарова. Добрите исторически романи са рядкост, но този определено е сред тях. Едновременно достоверен и увлекателен. Разказващ историята на един от най-вдъхновяващите и загадъчни български владетели.Стъпил върху наличните исторически източници от периода и развил върху основата им вълнуващ сюжет, пълнокръвни герои и жива картина на живота по нашите земи по време на Средновековието.
До дни авторът очаква излизането от печат и на продължението на романа – „Иваил цар“, книга втора.