В Пловдив започна международната знакова конференция "Храни 2030“

Тя е посветена на научните изследвания и иновациите

С изказване на еврокомисаря за здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис тази сутрин в аулата на Аграрния университет в Пловдив започна работата на международна знакова конференция, посветена на научните изследвания и иновациите като двигател на трансформацията на устойчивите хранителни системи. Второ събитие на високо ниво „ХРАНИ 2030“ е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз и се осъществява с подкрепата на Община Пловдив.
Днес на церемонията по откриването присъстваха кметът инж.Иван Тотев, ректорът на АУ проф.Христина Янчева, заместник-министрите на образованието проф. Иван Димов, на здравеопазването - Светлана Йорданова и на земеделието – Лозана Василева, кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров, почетният консул на Италия в града Джузепе ди Франческо и други официални лица.
По време на форума Европейската комисия ще представи актуализация на процеса и визията на „ХРАНИ 2030“ за формиране на бъдещите хранителни системи по отношение на устойчивост, гъвкавост, отговорност, разнообразие, конкурентоспособност и приобщаване.
Експертите са категорични, че подобна трансформация изисква нов подход в науката, научните изследвания и иновации, който поставя хранителната система във фокуса на вниманието като средство за гарантиране на безопасността на храните. Системният подход, към който призовава Конференцията „ХРАНИ 2030“, изисква подобряване взаимовръзката между сухоземните и водни екосистеми, между производителите и потребителите, с цел постигане на четирите водещи приоритета: осигуряване на здравословен и устойчив хранителен режим, устойчивост на климата и околната среда, ефективно използване на ресурсите, иновации и овластяване на общностите.
Форумът, който ще продължи и утре, предвижда пленарни заседания с водещи лектори, паралелни сесии с интерактивни панелни дебати, културни изяви и изложбена площ за представяне на новаторски изследователски инициативи, мрежи, стартиращи фирми и устойчиви хранителни технологии.
Днес гостите аплодираха бурно изпълненията на Хора на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ и споделиха впечатленията си от магията на българския фолклор, представена им снощи от ансамбъл „Тракия“.