Жълт код за валежи днес

Животът

15-06-2018, 11:42

Снимка:

flickr

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Дъждовете са краткотрайни и обилни, а температурите ще се понижат още малко

И днес валежите продължават. От НИМХ предупреждават, че се очакват обилни дъждове и градушки в 15 области от страната, сред които и София-град и София-област.

"Причината за дъждовното време над България е Средиземноморски циклон, който се очаква до края на седмицата да носи неустойчиво време", заяви пред камерата на БНТ дежурният синоптик в НИМХ Красимир Стоев. След като циклонът отмине, дъждовете ще намалеят.

Днес и през почивните дни се очакват дъждове, на места до 35 л. на кв. м. И за следващите дни ще има предупредителни кодове, като за утре също се очаква жълт код за опасни валежи.

Дъждовете са краткотрайни и обилни, а температурите ще се понижат още малко. Градушки се очакват в централните и източните райони на страната. Опасността от градушки в Софийска област е минимална.

Май и юни са най-дъждовните месеци в страната, като валежи се очакват до края на месеца, макар времето следващата седмица да се очаква да се стабилизира.

Днес в западната половина от страната отново ще има интензивни краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки. Преди обяд в източните райони ще е предимно слънчево, но след обяд на места, главно в югоизточните райони, ще има временни увеличения на облачността и ще превали и прегърми.