Разширяват Зелената зона в четири софийски района

Мисия София

15-06-2018, 12:06

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

С 5000 ще се увеличат платените паркоместа, като най-ранният срок това да се случи е ноември тази година

Столичните райони Оборище, Лозенец, Възраждане и Красно село предлагат разширяване на Зелената зона в София. Промените ще влязат в сила най-рано от ноември месец, предава БНТ.

С 5000 ще се увеличат платените паркоместа, като най-ранният срок това да се случи е ноември тази година. Очаква се от тях Общината да печели по 4 млн. лв. на година, които вероятно ще бъдат инвестирани в тротоарите и улиците в районите.

Разширяването на Зелената зона се налага заради миграцията в София, която влияе на инфраструктурата и жителите на района, заяви кметът на район Оборище Васил Цолов. Той допълни, че въвеждането на Зелена зона ще облекчи проблемите с намирането на паркоместа за местните жители.

"Това по някакъв начин гарантира спокойствието на хората, които живеят в района. Това допринася и за поправката на уличната инфраструктура, която категорично ще бъде подобрена. Доста автомобили има, които са така наречените спящи, т.е. използват ги като складова база", обясни кместът на район Оборище, Васил Цолов.

Според Васил Цолов по-добрият вариант за улична настилка в централните части на Столицата е павирането, за да се подобри дренажът и да се намали скоростта на движение.

Предложението ще бъде разгледано най-вероятно още следващата седмица на заседание в Столичния общински съвет. Гражданите ще имат един месец да внесат предложенията си за улиците, които да влязат в разширената Зелена зона. Това е един от мотивите за пълно разширяване на зоната. Хората, които вече са в Зелена зона вече са си отдъхнали, защото могат да намерят места пред и в близост до своите жилища.