Стивън Хокинг се обръща към звездите с призив за мир

Свят

15-06-2018, 11:23

Снимка:

Facebook

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Гласът му ще прелети 35 хил. светлини години в Космоса

Запис с послание от световно известни учен Стивън Хокинг ще бъде изпратено в Космоса. На фона на музика на гръцки композитор Вангелис звучат думите на Хокинг, които са призив за мир и надежда.

Днес прахта на изследователя на черните дупки ще бъде положена до гробовете на неговите прочути сънародници Исак Нютон и Чарлз Дикенс в Уестминстърското абатство в Лондон.

По същото време от Испания ще бъде излъчено неговото послание, което трябва до достигне до най-известната черна дупка в Космоса 1А 0620-00.

Така всъщност краят на Хокинг ще бъде сред звездите. Учените обясняват, че черните дупки не съществуват вечно и накрая изчезват излъчвайки „Хокинг радиация“.  Така неговото послание, което ще прелети 35 хил. светлини, години, след милиарди години ще бъде унищожена от радиацията, открит от самия учен.

„Така той сам ще сложи край на съществуването си“, споделят негови приятели.   

По думите на дъщерята на професор Хокинг - Люси, посланието е красив символичен жест, чрез който се осъществява връзка между присъствието на баща ѝ на планетата Земя, желанието му да полети в космоса и изследванията му на Вселената.

"Това е послание на мира и надеждата, на единството и необходимостта да живеем заедно на тази планета", каза тя.

На възпоменателната церемония за физика освен близки и приятели ще присъстват и още 1000 души избрана чрез лотария. Над 25 хил. са се записали в томболата, с надеждата да са сред хората, които ще се сбогуват със Стивън Хокинг.