Дрон маратон започва в Оризари

Той включва първото в България дрон състезание в свободен стил

Днес и утре от 10:00 ч. на стадиона в Оризари, Пловдив ще се проведе дрон маратон, включващ първото в България дрон състезание в свободен стил, както и още две надпревари за време, които ще се осъществят по международните правила на най-голямата световна организация за дрон състезания MultiGP.
Организатор на събитието е Drone ARENA , която е партньор на MultiGP за България.
Иновативни разработки на българската организация Drone ARENA за разпознаване на човешки лица в полет бяха оценени високо от руски компании и специалисти на изложението  HeliRussia 2018 в Москва
Българската организация за популяризиране на дроновете Drone ARENA организира първото в България дрон състезание в свободен стил (т.нар. „фрийстайл“) в Пловдив този уикенд. При свободния стил пилотът управлява своята машина напълно свободно и изпълнява акробатики, които биват оценявани с различен брой точки, в зависимост от тяхната сложност и изпълнение.
В рамките на събитието ще бъдат проведени и още две състезания – за най-бързи три обиколки и т.нар. „Lap Count” - отново за време, които ще се осъществят по международните правила на MultiGP. Това е най-голямата световна организация за дрон състезания, на която Drone ARENA е партньор за България. Дрон маратонът ще се проведе на стадиона в Оризари, до гр. Пловдив, а началният час е 10:00 часа. Припомняме, че на 26 и 27 май българската организация проведе успешно първото дрон състезание, напълно отговарящо на световния стандарт на MultiGP.
„Радвам се, че успяхме да постигнем това високо ниво при организирането на дрон надпреварите. Стремежът ни беше да направим възможно най-модерното и смятам, че дотук се справяме много добре. Състезанията вече се провеждат с напълно автоматизирана система за засичане на времена, която е дублирана и подсигурена от втора напълно независима. Излъчваме ги директно по Интернет и показваме в реално време резултатите. Очаквайте още изненади в бъдеще” - казва Атанас Атанасов от Drone ARENA.
Междувременно част от екипа на българската организация се завърна от Москва, където взе участие на провелото се от 24 до 26 май авиоизложение HeliRussia 2018. Там Антон Пулийски, един от основателите на Drone ARENA представи иновативни разработки в областта на дроновете, включително прототипни модели, както и технологии, позволяващи на летящите машини да разпознават човешки лица или други обекти.
„Представените от нас иновации бяха оценени високо от руските специалисти в тази динамично развиваща се област. По време на нашия престой се срещнахме с няколко мащабни производители на дронове, които разработват решения в областта на доставките и предлагането на летателни услуги. Започнатите партньорства с тях са изключително голяма стъпка за развитието на Drone ARENA. Най-важното обаче е, че открихме много съмишленици в Русия, които споделят нашата страст към дроновете и са отворени за комуникация и обмен на познание в тази област” - сподели Антон Пулийски.