Над 50 професионалисти от ансамбъл „Филип Кутев“ с премиера в Бургас

Бургас Лайф

16-06-2018, 13:26

Снимка:

blagoevgrad.utre.bg

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Министър Нанков: От Бургас до Слънчев бряг вече ще е по-безопасно

Националният фолклорен ансамбъл е създаден през 1951 г. от знаменития български композитор

Над 50 професионалисти от ансамбъл "Филип Кутев" ще гостуват отново в Бургас след тригодишно прекъсване, за да представят за първи път тук концерт-спектакъла "Фолклорни класици".

На 21 юни от 20.00 часа публиката ще има честта да види и чуе в Летния театър творческите постижения на ансамбъла от създаването му през средата на ХХ век до днес, завещани от фолклорните класици Филип Кутев, Маргарита Дикова, Кирил Дженев, Живка Клинкова, Иван Кавалджиев, Йордан Янакиев, Михаил Йорданов, Красимир Кюркчийски...

Билети за събитието могат се закупят на касата в Културен дом на нефтохимика, тел. 0894 89 80 98, както и онлайн в мрежата на EVENTIM.

Националният фолклорен ансамбъл е създаден през 1951 г. от знаменития български композитор Филип Кутев, чието име носи днес. Мисията му е да "превежда" на сценичен език огромното многообразие на традиционната българска фолклорна култура, представяйки я чрез автентични, обработени или съчинени на базата на фолклора песни, танци, инструментални пиеси, обреди и обичаи. С аранжиментите и авторските песни на Филип Кутев , както и с танците на Маргарита Дикова, се създава цяла една школа, залегнала в изкуството на фолклорните ансамбли в България, както и на сродните формации по света.

От създаването си до днес ансамбъл "Филип Кутев" е изнесъл повече от 7000 концерта из цяла България, а също в Европа, Азия, Африка и Америка.