Подготвят 15-то издание IN THE PALACE в Двореца – Балчик

От 23 до 30 юни

Най-утвърденият фестивал за късометражно кино в Източна Европа се готви за своето 15-о поредно издание от 23 до 30 юни.

Тази година IN THE PALACE International Short Film Festival ще отпразнува безпрецедентен успех – фестивалът е одобрен официално от Филмовата академия в САЩ (OSCAR® Academy of Motion Picture Arts and Sciences) да изпраща за разглеждане от комисията победителите си в три категории. Това означава, че най-добрият късометражен игрален и най-добрият късометражен анимационен филм от международната селекция, както и победителят в националната ни надпревара ще имат възможността директно да влязат за разглеждане и да се борят за номинациите за Оскар в съответната категория още за 91-вото връчване на наградите (Animated Short Film/Live Action Short Film category of the Academy Awards®). Tова признание e без аналог в историята на българската филмова индустрия и нарежда IN THE PALACE до фестивали като Сънданс, Берлинаре, както и знаменитите премии „Гоя“, „Сезар“, кино събитията в Клермон-Феран, Локарно и други от този ранг.

IN THE PALACE се провежда по традиция в Двореца и Ботаническата градина в Балчик в последната седмица на месец юни. Наред с прожекциите на селектираните творби, избирани ежегодно от над 3000 заявки от цял свят, събитието е обогатено с редица интригуващи изненади и акценти. На тазгодишното издание от 23-и до 30-и юни платформата отново ще даде място за изява както на младите кинотворци, така и на утвърдените професионалисти.

Категориите, в които се провежда основната надпревара за най-добър късометражен филм, са четири: игрален, документален, анимационен и експериментален, а наградният фонд се равнява на 10 000 евро в злато. Журито е съставено от уважавани специалисти от цял свят, а крайният срок за изпращане на заявки е 15-и март. Селектираните творби ще бъдат обявени на 1-ви май 2018 г.

Допълнителен изключителен успех за IN THE PALACE донесе и участието със собствен щанд на Пазара на филмовата индустрия, организиран от Международния фестивал за късометражно кино в Клермон-Феран. Събитието във Франция е най-големият и престижен браншови форум, посветен изцяло на късата кино форма. Присъствието на IN THE PALACE беше свързано и с оказване на професионална подкрепа на селектирания в международната състезателна програма български филм „Срам“ на режисьора Петър Крумов, който фестивалът Клермон-Феран отличи като своята номинация за Европейските филмови награди. Младият талант е взимал участие в редица инициативи на IN THE PALACE, сред които програмата Filmer Forge – в панели, водени от изтъкнати професионалисти като Кшищов Зануси и Пиер Бисмут, както и в сесии за подпомагане на нови филмови проекти, които Петър Крумов неколкократно печели.

 

IN THE PALACE се организира от фондация „Формат СФФ“ и читалище „Вещина“ в партньорство и с подкрепата на Държавен културен институт „Културен център „Двореца“ – Балчик, Университетски ботанически градини към СУ „Св. Климент Охридски“, Национален филмов център и Програма Еразъм+ на Европейската комисия.