Дават 1 млн. лева на библиотеките

Те са за закупуване на книги

В рамките на 10 дни тръгват към библиотеките 1 млн. лева за закупуване на книги. Това съобщи в Пловдив министърът на културата Боил Банов по време на първата среща на Гражданско движение „Реформи в културата“, която се провежда в града под тепетата, съобщи Дарик.
„Добре е да има различни гледни точки и те да се споделят, за да повишаваме качеството. Ние с моя екип също желаем нещата да вървят добре. Надявам се да го постигнем заедно. Лично съм готов да участвам в работни групи, с голямо уважение се отнасям към всички вас и към нещата, които правите“, обърна се Банов към участниците в срещата.
Министър Банов не се съгласи с голяма част от критиките, които представи във встъпителния си доклад културологът проф. Александър Кьосев. „Нямам самочувствие на човек, който няма визия, надявам се на тези срещи да го доказвам. Не казвам че е много, но това не е правено от доста години“, посочи министърът по отношение на твърденията на проф. Кьосев, че културни политики „просто няма“, няма визия за развитие на културата, както и че има законодателен хаос в сферата.
Министърът напомни, че има увеличение с половин милион лева на средствата, които Национален фонд „Култура“ ще разпредели тази година за проекти. Уточни, че в Министерството има 6 млн. лева за проекти, от които в предишни мандати са преразпределяни средства за други цели. „Откакто съм министър, няма един лев от парите за проекти, които да се пренасочат другаде“, категоричен бе той.
В отговор на въпрос за Центъра за култура и дебат „Червената къща", министър Банов уточни, че цени работата, която се върши там и няма да позволи спирането ѝ. Увери, че ще съдейства за създаването на повече такива центрове. Допълни още, че ще продължи да работи „Националният център за книгата“ в НДК, както и Дворецът като културен център.