Шофьорите с нарушения ще плащат до 1000 лева за Гражданска отговорност

Новините

17-06-2018, 13:35

Снимка:

МВР

Автор:

dobrichUtre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Застраховка "Гражданска отговорност” скача с до 400%

Освен шофьорът досие ще има и автомобилът

До 1000 лв. лева застраховка „Гражданска отговорност” за нарушителите на пътя. Това предвижда новата система „бонус малус”, съобщава bTV като се позова на доклада, който ще определи цената на полицата.

Освен шофьорът досие ще има и автомобилът, така че да се избегнат измами при плащането на полицата.

Системата работи ефективно в много европейски държави и е довела до намаляване жертвите на пътя.

В момента цената на „Гражданска отговорност” се формира въз основа на различни фактори – стаж на шофьора, възраст, населено място и кубатура на колата.

Със системата „бонус малус” вече водещо значение ще има досието на водача – дали има нарушения на пътя. Колкото по-тежко е то, толкова повече оскъпява полицата.

В доклада има 11 варианта за стойността на полицата. Изрядните шофьори могат да получат отстъпка от 7 до 40 процента от цената на застраховката. Това означава, че при полица от 200 лева, ще се спестяват от 14 до 80 лева.

Полицата за нарушителите ще бъде оскъпена между 180 до 400 процента. Което означава, че тя може да достигне до 1000 лева.

Докладът е предаден на различни институции за обсъждане.

С въвеждането на новата система всеки застраховател ще прецени кои фактори да вземе предвид при формиране цената на полицата. Водещо ще бъде дали водачът е имал нарушения през последната година.