„Зелена София“ облагородява междублоковите пространства

Мисия София

17-06-2018, 15:53

Снимка:

Столична Община

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Крайният срок за изпълнение на проектите е 30 ноември

Столичната община осигурява дървета, храсти, цветя, пейки и кошечта за боклук за желаещите да облагородят междублоковите пространства, предава БНТ.

Един блок. Два съседни входа. И коренно различни градинки. Удобни пейки и красиви цветя пред единия и счупени пейки и плевели пред другия. За да промени това, вече 7 години Столичната община се грижи за облагородяването на междублоковите пространства.

"Хората, когато са съградили нещо със собствените си ръце са много по-отговорни и по-грижливи по неговото съхраняване развитие и опазване", обясни Лорита Радева, председател на Комисията по околна среда към СОС.

Всичките 700 междублокови пространства, подновени по програма „Зелена София“, потвърждават тази тенденция. За първи път тази година бюджетът на програмата е половин милион лева. Могат да кандидатстват етажни собствености и НПО, които искат да създадат зелени пространства.

"Класирането става по брой точки. Оценяват се най-високо проекти с висок процент озеленяване. Програмата предоставя възможност и за подмяна на бетонови плочки, за поставяне на бордюри и т.н.", каза още тя.

Цветята ще бъдат засадени още през лятото около блоковете или в кашпите, които също се осигуряват от общината. Засаждането на дърветата и храстите ще започне през октомври, а крайният срок за изпълнение на проектите е 30 ноември. Желаещите могат да кандидатсват до 17 часа утре.