Лятната почивка – със спестявания или на кредит?

Животът

18-06-2018, 12:59

Снимка:

wikipedia

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Ако се наложи да прибегнем до заем, вноската не бива да надвишава 30% от доходите ни

В сезона на летните почивки парите „отлитат” бързо и част от българите се изкушават да теглят кредити, най-вече бързи кредити. Според експертите най-добрият вариант е да платим ваканцията си със спестени средства. Ако пък се наложи да прибегнем до заем, вноската не бива да надвишава 30% от доходите ни.

През 2018 г. българските семейства ще заделят 55,6% от месечните си доходи за лятна повичка, докато през 2017 г. този разход е бил 72%. 40,4% от домакинствата казват, че летните им разходи тази година ще същите като през миналото лято, 33,2% ще заделят по-малко, а 26,4% ще изхарчат повече за ваканцията, сочи изследване на „Фератум Груп”.

Най-търсеният бърз кредит за почивка е между 800 и 1000 лв. Ако например изтеглим 1000 лв. и срокът за връщане е 6 месеца, месечната вноска ще е 192 лв.

„Общата сума за връщане е 1152 лв. – може да не изглежда много, но като годишен процент на разходите е около 50%. Има обаче много скрити такси, които не се включват в този годишен процент на разходите, затова трябва да внимаваме”, каза за БиТВ финансовият консултант Стойне Василев.

Той съветва вноските по кредитите да не са повече от 30% от нашите доходи. "В противен случай, понякога теглим нови кредити, за да връщаме старите и не сме гъвкави", разясни Василев. Така например, ако доходите ни са 1500 лв., вноската по всички кредити, които имаме, трябва да е до 450 лв. „Тоест ако в момента имаме ипотечен или потребителски кредит от 300 лв., нека новият кредит да е до 150 лв.”, препоръчва финансовият консултант.

Длъжникът обикновено е със средно или висше образование, под 30 години, на трудов договор с перспектива, от Бургас, Стара Загора или Русе, сочат данните на Асоциацията на колекторските агенции в България. В тези райони по-скоро кредиторите са надценили възможностите на потребители. Тенденцията в последните години е, че младите хора задлъжняват повече, каза Райна Миткова от асоциацията.

"Най-добрият вариант за почивката е да бъде със спестени средства.А ако вземем заем или ако ползваме кредитна карта, сумата да е такава, че да успеем да я изплатим в следващите няколко месеца", посочи Райна Миткова.

Ако все пак се налага да ползваме допълнителна сума, Стойне Василев съветва хората, ако могат, да изтеглят банков кредит.

При положение че прибегнат до бърз кредит, той препоръча на потребителите да съобразят вноската, която могат да си позволят. „Нека не се надценяват и да не си мислят, че ако сега пропуснат вноска и после платят две, това е ок, защото не е – има високи наказателни такси”, коментира финансовият консултант.

„Много е важно всеки месец да отделяме поне една малка сума. Ако не можем 100 лв., да платим поне 50-60 лв., защото следващия месец, когато се натрупат две вноски, това ще ни е още по-трудно”, отбеляза и Райна Миткова.