Борисов: Решение за миграционната криза е затваряне на европейските граници

Свят

18-06-2018, 14:01

Снимка:

Фейсбук

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Всеки мигрант трябва да преминава през КПП-тата, смята българският премиер

Премиерът Бойко Борисов предлага да бъдат затворени европейските граници, за да се реши миграционния натиск. Това според него е компромисен вариант, който ще предложи на Европейския съвет в края на следващия месеца.

Премиерът подчерта, че най-важно при миграционната криза е превенцията и затова трябва мигрантите да бъдат насочени към официалните гранично-пропускателни пунктове.

"Официално всеки, който иска да влезе в ЕС, трябва да влезе на контролно-пропусквателните пунктове (КПП) - там да му се видят отпечатъците, да се прегледа, да се види. Това не е нещо по-различно от това, което се прави в САЩ, Канада и където и да е. От къде накъде Европа да е като един разграден двор. Това е груба грешка", заяви министър-председателят.

Като пример в справянето с миграцията Борисов посочи нашата граница с Турция.

"България се справи без много да приказваме, без много да се оплакваме, ние си създадохме надеждна охрана на българо-турската граница - с необходимите заграждения, с допълнителни полиция, кораби и от година и половина България има нови ситуация. На картата ще видите, че нашата граница, която се охранява, е колкото гръцката. България в пълния обем си е свършила задачите“, заяви Борисов.

Той подчерта и необходимостта, тези мигранти, които не могат да бъдат интегрирани в Европа да бъдат връщани в родините си.

Премиерът е на мнение, че ако сега не се постигне разбирателство по темата в Брюксел, то накрая ще трябва да се вземе решение под натиск, тъй като не вярва, че миграционната вълна от Близкия изток ще спре скоро.