Претенции за 1 млн. лева към Москов и Персенски

Снимка:

Моника Гаджанова

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Съдът заседава по делото срещу Москов за ваксините

Министерство на здравеопазването и „Булбио“ станаха граждански ищци по делото

Претенции за близо 1 млн. към Петър Москов, неговия заместник Адам Персенски и бивши директори на „Булбио“ предявиха от Министерството на здравеопазването и държавната фирма. Те бяха конституирани от съда като граждански ищци към наказателното производство за ваксините.

Искът на здравното министерство е към Петър Москов и Адам Персенски, които ако бъдат осъдени ще трябва солидарно да заплатят сумата 325 233.87 лв.

От страна на държавната фирма „Булбио” искът включва  обезщетение за 427 788.31 лв. и закона лихва от 111 136.30 лв. към Петър Москов и Адам Персенски за сключената неизгодна сделка с Турция за БЦЖ ваксини. Втората част от иска на „Билбио” търси солидарно обезщетение от Москов, Персенски и бившия шеф на фирмата Росен Алексиев за неупражнен достатъчен контрол и унищожаване на нерагламентирано производство на ваксината „Тетадиф” за 110 003.46 лв. и законна лихва от 21 939.30 лв.

Третата част на исковата молба е към бившите шефове на компанията Любомир Димитров и Росен Алексиев за 44  685.55 лв.  и лихва от 11 608.93 лв. за пряка вреда върху повереното имущество и издадена фактура за осъществяване на безвъзмезден износ на ваксина „Тетадиф“ за Турция.