Тръмп: САЩ няма да са бежански лагер

Вижте какво става в Европа, не можем да позволим това да стане при нас, заяви Тръмп

Доналд Тръмп се закле, че няма да позволи Съединените щати да се превърнат в „бежански лагер“. Изказването на американския президент идва в отговор на засилващия се обществен натиск срещу него заради разделянето на деца на мигранти от семействата им.

Според официалната статистика над 2300 деца са били отнети от търсещи убежище семейства, навлезли на територията на САЩ през Югоизточната граница на страната. И тази цифра се отнася само за последния месец и половина. Тогава американската администрация заплаши, че ще арестува и вкарва в затвори всички нелегални, пресекли границата с Мексико – без значение дали търсят политическо убежище.

Политиката по разделяне на родители от деца среща неодобрение във всички прослойки на обществевото. Недоволни гласове се чуват включително и в републиканската партия, част от която е Тръмп. А първата дама Мeлания заяви, че „мрази“ отнемането на децата. Според Демократите отнетите малолетни са държани в килии, докато управляващите отричат и уверяват, че живеят в „човешки“ условия.

„САЩ няма да са лагер за мигранти, нито съоръжение за настаняване на бежанци. Вижте какво става в Европа,  вижте какво става на други места, не можем да позволим това да стане при нас“, заяви Тръмп.