С опера в цирка отбелязва 40 години кариера оперният артист Калуди Калудов

Стара Загора Лайф

19-06-2018, 09:10

Снимка:

Държавна опера Стара Загора

Автор:

starazagorautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Калуди Калудов е Радамес в „Аида”

Калуди Калудов покорява Царевец като Радамес и Дон Хозе

Юбилеен спектакъл на Калуди Калудов

На 20 юни, от 19.00 часа

Със спектакъла на  операта „Палячи“, на 20 юни, от 19.00 часа под купола на Академичен цирк „Балкански“, в Стара Загора ще бъде почетен големият български тенор Калуди Калудов. 40 години по най-престижните оперни сцени, години на активна артистична и педагогическа дейност, увенчани с триумфален възход, с щедри аплодисменти и не на последно място - с успехите на неговите последователи и ученици.

Калуди Калудов е единственият български оперен певец, който повече от 10 години е водещ тенор в програмата на Оперния фестивал в Савонлина, Финландия. Многократно е участвал в спектакли с най-прочутите певци в света и с диригенти като Клаудио Абадо, Чарлз Макерас, Рикардо Мути, Фабио Луизи, Марчело Виоти и др. Зубин Мета е привлечен особено от таланта на Калудов, с когото прави много спектакли и концерти.

Калуди Калудов е основател и дългогодишен артистичен директор на оперния фестивал „Вива ил канто” в Чешин, Полша. С вокална педагогика се занимава от повече от 25 години. През 1995 година за първи път води Майсторски клас в Савонлина, Финландия по покана на престижния оперен фестивал. Доктор на Консерваторията в Катовице, Полша. Провеждал е Майсторски класове не само у нас, но и в  Полша, Италия, Румъния, Финландия, Естония, Украйна и др.

Оперният артист е израснал във Варна, откъдето започват първите му певчески изяви. За класическото пеене го открива Веселина Зафирова – тогава преподавател по пеене в Музикалното училище във Варна. През 1978 година завършва Музикалната академия в София като ученик на доц. Лиляна Жабленска. По-късно работи с Никола Николов. Дебютира на Пловдивска сцена в ролята на Алфред от операта на Верди – „Травиата” на 15 януари 1978г. От декември същата година е солист на Националната опера – София, на чиято сцена пее в продължение на 12 сезона.

Активната международна кариера на Калуди Калудов започва през 1983 година с “Реквием” на Верди в Ковънт гардън, Лондон и ролята на Форесто от операта „Атила” на Верди във Виенската Щатсопер. Там се връща многократно като пее в „Отело“ /с Пласидо Доминго, Анна Томова-Синтова, диригент Зубин Мета/, „Травиата“, „Макбет“, „Трубадур“, а ролята на италианския певец от «Кавалерът на розата» го превръща в легенда. Следват години на неспирен възход по най-големите световни оперни сцени. В Миланската скала има вече договор през 1985 година и пее в „Сватбени ризи” на Дворжак, а по-късно „Атила” и „Бал с маски” на Верди, „Манон Леско” на Пучини. Пял е в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Япония, Южна Корея, Чили, Австралия. Калуди Калудов има в репертоара си над 60 тенорови партии.