Цяла нощ аварийни екипи са работили заради проливния дъжд

Животът

19-06-2018, 10:42

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Пороен дъжд наводни подлези, булеварди и метростанции

Гръмотевична буря, придружена с пороен дъжд и силен вятър, наводни София в късния следобед и вечер вчера. Валежите започнаха към 18 часа. Някои от наводненията са в домакинства, а други - в столични молове и подлези. Над 900 са сигналите за наводнени сгради вследствие на поройния дъжд, който се изваля в късния следобед, предава БНТ.

Близо 2000 абонати на ЧЕЗ в София останаха без електрозахаранване.
И днес продължава следенето на реките, които значително повишиха нивата си поради валежите. Късно снощи кметът на София Йорданка Фандъкова даде извънреден брифинг за щетите от наводнението.

"В продължение на около един час паднаха около 50 литра дъжд на квадратен метър в града. Бяха получени над 1500 сигнала през телефон 112. 900 от тях са за наводнени сгради, а останалите са за наводнени подлези и метростанции. Имаше едно паднало дърво в детска градина. За радост няма пострадали, но блокира излизането на децата. Нивата на общинските язовири се следят непрекъснато и се изпускат контролирано", обясни Йорданка Фандъкова.

Вследствие на силната буря имаше аварии в станции на столичното метро, като няколко входа бяха наводнени. "Проблемите в метрото бяха породени от голямото количество дъжд, което канализацията не успя да поеме", заяви пред камерата на БНТ инж. Валентин Тодоров от „Метрополитен“. Въпреки това, закъснение на влаковете или нарушение на работата на метрото не е имало.

"Въпреки всичко, затворена метростанция нямахме, само определени входове. Влаковете работеха по график. Имаше затруднения на хората при влизане в станциите заради водата, но нормалната експлоатация на метрото си продължаваше", добави той.

Инж. Тодоров допълни, че екипите на „Метрополитен“ също са работили през нощта, за да отводнят метрото и няма да има проблеми за човекопотока през деня.

"Проблемни метростанции бяха „Г.М.Димитров“, „Витоша“, „Орлов мост“. В „Г. М. Димитров“ е бил спукан канал, който е изпускал вода в метростанцията", обясни инж. Тодоров. Метрото се намира под нивото на канализацията. Проблемът е вече отстранен.

"Обстановката в София е напълно нормална и движението на градския транспорт не е затруднено", заяви ръководителят на аварийното спасително звено Красимир Димитров. Последното място, където се работи, Лъвов мост, като работата там се завършва.

Нивото на реките и язовирите вече е понижено, като канализацията в столицата вече успява да поеме водата. Към момента няма населени места в без електричество или питейна вода.

Най-критично е било положението в подлеза на булевардите Гоце Делчев и България в южния район на столицата. Там са били евакуирани хора, но за радост няма пострадали и сериозни щети.

Оценка на щетите по релсовия път предстои да бъдат оценени.