Проблемът с ваксините у нас е в лошото планиране

Животът

19-06-2018, 14:09

Снимка:

wikipedia

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Очакваме при делото срещу Петър Москов да се разбере дали държавата е ощетена

В студиото на БНТ д-р Хасърджиев от Националната пациентска организация каза, че е наложително да бъде променен методът за осигуряване на ваксини у нас. А управителят на болница „Св. Иван Рилски“ д-р Дечо Дечев заяви, че един от проблемите довели до затрудненията на здравното министерство е лошото планиране, което до голяма степен е и заради честата смяна на министъра на здравеопазването.

"Очакваме при делото срещу Петър Москов да се разбере дали държавата е ощетена, но по-големият въпрос е в системата за ваксините", заяви д-р Хасърджиев. "Безопасността на ваксините е въпрос за Европейската агенция по лекарствата", добави той, като изтъкна, че заводът, в който са били произведени въпросните ваксини, е произвеждал ваксини, използвани за България. Той призова да не се говори излишно за опасността за ваксините, особено с оглед на антиваксиналните движения.

"Въпросът е как се достигна до цялата ситуация. Ваксините се доставят и поръчват по начин, който не познолява ваксините да идват в България навреме, не позволява на държавата да договяра достатъчно добри условия с производителите. В световен мащаб има плроблем с производството на ваксините. Те не се произвеждат за ден, планират се с две години напред", обясни Хасърджиев.

Според д-р Дечев има категорично доказани неща, които не са обект на това дело - "допуснато е да се използват нерегистрирани ваксини, преминаването им е станало с нередовни документи, съвсем осъзнато вносът и приложението на ваксините са направени с доклад към МС, който му позволява бартерната сделка", заяви д-р Дечев. Така по думите му е създаден риск за децата, защото ваксините не са преминали мерките за безопасност на ЕС, тъй като са били нерегистрирани.

"Винаги е имало проблем с доставките на ваксините. За пръв път се отива към такъв начин за решаване на проблема. Имало е документирани предложения за регистрирани у нас ваксини, които г-н Москов е пренебрегнал. Това води до подозрението, че има и друг интерес, освен медицинския", добави той.

И двамата лекари се обединиха около мнението, че въпросът с ваксините трябва да се решава в перспектива.

Д-р Хасърджиев подчерта, че при съвременните ваксини рисковете са минимални и благодарение на тях се избягват множество заболявания. Той допълни, че въпросната ваксина, внесена от Турция, е била широко използвана преди България да влезе в ЕС, а опасността ѝ се превишава.