За първи път София Филм Фест гостува в Куклен

Три летни вечери са посветени на киното

Град Куклен се присъединява към многобройните дестинации, обединени от идеята „София Филм Фест на път“, която екипът на Арт Фест / София Филм Фест реализира вече повече от 10 години. В началото на първата седмица от месец юли киноманите в Куклен ще гледат три специално подбрани филма. Прожекциите ще се проведат на централния градски площад, а aко дните се окажат дъждовни - филмите ще се прожектират в залата на Читалище „Никола Йонков Вапцаров“.
Събитието се реализира съвместно с Община Куклен, с подкрепата на Националния филмов център и със съдействието на веригата киносалони Europa Cinemas.
Входът е свободен!

Програмата стартира на 2 юли (понеделник) в 21.00 часа с филма, превърнал се в хит през 2017 - „Белгийският крал” („King of the Belgians”, Белгия-Холандия-България, 2016). Творбата ще бъде представена от актрисите-певици Екатерина Ангелова и Таня Първанова.
„Белгийският крал” е комедия, изпълнена с меланхолия, подобно на самия крал (в ролята е прекрасният Петер Ван ден Бегин), и с красотата на многогласното българско пеене, което всъщност прави възможно пътешествието на краля през Балканите... Ние не знаем кога се развива действието – дали в миналото или бъдещето, но тази историческа свобода дава възможност на режисьорите да говорят за Европа днес с лекота и с известна горчивина, независимо от това дали става дума за Белгия, Турция или Балканите...” cineuropa.org
* * *
Предложението за вторник вечер – 3 юли, от 21.00 часа е за среща с една страхотна, трогателна биографична творба, посветена на може би най-великия футболист на всички времена – „ПЕЛЕ: РАЖДАНЕТО НА ЕДНА ЛЕГЕНДА” („Pele: Birth of a Legend”, САЩ, 2016), на режисьорите Джеф и Майкъл Цимбалист. От гетата в Бразилия до централно място на едно от най-големите спортни събития в света, кариерата на Пеле, започнала от това, че става най-младия футболист (на 17 години), спечелил Световната купа, е истинско чудо. „Пеле: Раждането на една легенда” е изпълнен със смях, житейски уроци и сърдечност. Това е един вдъхновяващ биографичен филм, който дава прекрасна възможност на всички фенове да се запознаят с пътя на легендата Пеле.
* * *
Киновечерта в сряда, 4 юли, е посветена на индийската култура с разкошния филм „КУТИЯ ЗА ХРАНА” на режисьора Ритеш Батра. Пропит с мечти за бъдещето и разкриващ удоволствията от малките радости в живота, филмът отвежда зрителите в Мумбай, където едно от чудесата на града е разнасянето на кутии с храна. От 120 години всяка сутрин общност от 5000 разносвачи осигурява топла, домашно приготвена храна от къщите на домакините до офисите на съпрузите им. Голяма част от разносвачите са неграмотни и използват сложна система от цветове и символи, за да се ориентират в градския лабиринт на Мумбай. Учени от „Харвард” са анализирали тази система и са заключили, че само една на 4 милиона кутии бива доставена на грешен адрес. Филмът разказва историята на една такава кутия.
Грешката свързва домакинята Ила Ваид със Саажан Фернандес, самотен  възрастен мъж. Ила живее в консервативен анклав на средната класа, а Саажан в стар християнски квартал, който е заплашен от строителството на новите комплекси на Мумбай. Много скоро Саажан ще се пенсионира и ще каже сбогом на Мумбай, който е смазал мечтите му и един по един е отнел хората, които обича. В живота му обаче се появява Ила, с която споделят мечта, за която си заслужава да се борят. Те си разменят бележки в кутията с храна, създавайки свой измислен свят. Докато кутията пътува напред-назад, този илюзорен свят става все по-сложен и заплашва да превземе реалността им. Така героите на филма се оказват на кръстопът – между реалността и фантазията, в който трябва да изберат един от двата свята... Пълнометражният дебют за Ритеш Батра бе представен преди няколко години в програмата на „Седмицата на критиката” в Кан и бе показан с успех на фестивалите в Телюрайд, Сараево, Торонто и Лондон. Началният час на прожекцията е 21.00 и с този филм закриват първото издание на „София Филм Фест в Куклен“.
* * *
„София Филм Фест в Куклен” е част от мащабния кинопроект, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2009 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас,  Пловдив и Варна, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, които бяха реализирани през последните години и като част от международния проект „Операция Кино” (обща инициатива на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”.
Кино на градския площад в Куклен!
Вход – свободен!