Българите са първенци в Eвропа по готовност да съобщят за престъпление

Крими

19-06-2018, 12:04

Снимка:

freeimages.com/ Alicja Michalik

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Хората в селските райони не са готови да сигнализират

България е безспорен лидер между държавите- членки на Европейския съюз по готовност на гражданите да съобщят за престъпление, на което са станали свидетели. Около 25% от българите, или почти всеки четвърти, е готов да сигнализира на органите на реда за извършено престъпление или вандализъм. Средният показател за европейците, които са заявили желание да докладват, е около 15%. Това сочат данните на анализ на Евростат на тема „Престъпност“.
Около 20 на сто от италианците изразяват готовност да съобщят за видяно престъпление, както и около 18% от холандците и англичаните. Eдва 3 на сто от хърватите са били готови да съдействат на компетентните органи и 5 на сто от литовците и поляците.
В селските райони обаче обстановката е различна. Хората там нямат заявена голяма готовност за подаване на сигнал в полицията, ако видят дадена нередност. В тези райони процентът е близо три пъти по-нисък- едва около 7 на сто от живеещите на село биха съобщили за престъпление.
Все пак анализът уточнява, че готовността да се докладва за видяно престъпление, е субективен, тъй като във Великобритания, където се отчита най-нисък дял на убийства на глава от населението, е регистриран най-висок дял от хора, готови да съобщят на полицията.
И обратно – в Литва, където е регистриран най-висок процент на убийства, има най-нисък процент от хора, готови да сигнализират.
Според друг акцент от анализа България е сред страните в ЕС със сравнително ниски разходи за правосъдие на глава от населението. Страната ни е отделяла приблизително по 50 евро на глава от населението за функционирането на съдебната система като цяло, при среден показател за ЕС от около 100 евро на глава от населението през 2016 г. По-малко от нас за правосъдие отделят в Кипър, Румъния, Естония и Литва. Там разходите са от 25 до 50 евро на глава от населението. Общо в страните на ЕС през 2016 г. за съдебната система са били заделени над 50 милиарда евро, отчита европейската статистика.
В страните на ЕС за отчетения период са регистрирани над 4300 убийства, което е значително по-малко от регистрираните в ЕС през 2008 г. над 5600 убийства. Най-висок е делът на убийствата в трите балтийски републики Литва, Латвия и Естония – с по 7 смъртни случая на 100 хиляди души население.