Избрани Новини
Голям интерес от кандидати да изучават кулинарното изкуство във ВУМ (снимки)
19-06-2018, 13:50
Снимка:Ангел Радилов/Добрич утре
Автор:dobrichUtre.bg
Студентите избрали програмата на български език ще се обучават в най-новата тренировъчна кухня на ВУМ в гр. Добрич
Кулинарна демонстрация водена от победителите на „Национална кулинарна купа 2018 г.“, се проведе днес във ВУМ - Добрич. Шеф Васил Якимов класиран на първо място в секция „най-добър млад готвач на България“ и шеф Калоян Колев класиран заедно със своя отбор на 2-ро място в секция „най-добър кулинарен отбор“ приготвиха предястие – салата с праскови, лук, мус от сирене, гарнирано с прошуто и лавандула. След дегустацията бе показана новата учебна база за специалностите по кулинарни изкуства. Нейното оборудване ще приключи до края на месец септември. За академична 2018/2019 г. кандидат-студенти с интерес към кулинарното изкуство, ресторанти Мишлен и управлението на ресторантьорски бизнес ще могат да кандидатства за специалност Гастрономия и кулинарни изкуства (ОКС „проф. бакалавър“) като започнат обучението си през първата година на български език в Добрич, а след това ще преминат на английски език в Институт по кулинарни изкуства към ВУМ в във Варна. Висшето училище приема студенти по кулинарни изкуства за поредна година, но до момента занятията протичаха само на английски език професионалната среда на Институт по кулинарни изкуства, гр. Варна. ВУМ предлага единствените в Източна Европа специалности за висше образование в областта на кулинарните изкуства и гастрономията.
Студентите избрали програмата на български език ще се обучават в най-новата тренировъчна кухня на ВУМ в гр. Добрич. Новата база за практически занятия в сградата на висшето училище се оборудва с последна дума на техниката уреди. Индукционни системи от най-ново поколение и конвектомати, които са със собствена памет, опции за въвеждане да профили на готвачи и готови рецепти. Сред оборудването, с което се обзавежда са още сувид и вакуум машини, сладкарски уреди, хладилни камери, миксери с термична обработка и др. Ще бъде напълно завършена през края на септември, а в средата на юни там ще се организира кулинарна демонстрация с шеф-готвачите на Институт по кулинарни изкуства.
Топ Новини