„Невинен“ чуха всички подсъдими за взрива в завод „Миджур“

Крими

19-06-2018, 14:01

Снимка:

БНТ

Автор:

Ани Валентинова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Правят спешна проверка как се пазят взривните вещества в „Миджур“

При адската експлозия загинаха 15 души

Три години и половина след взрива в завода за боеприпаси „Миджур“ всички подсъдими за инцидента бяха оправдани. При взрива в завода край село Горни лом загинаха 15 души. Оправдателната присъда беше прочетена от магистратите от Окръжния съд във Видин. „Невинен“ чу собственикът на завода Валери Митков. Евелина Бахчанова, която към момента на инцидента е работила в Министерството на икономиката, също беше оправдана. Божидар Василев, бивш служител на отдел "Контрол на общоопасните средства" в МВР, както и Палма Иванова, която отговаряла за безопасните условия на труд в завода, също са невинни, реши съдът. Прокуратурата обяви, че ще протестира присъдата пред Софийския апелативен съд. „Мисля, че на втората инстанция тя няма да остане в този вид", каза прокурорът по делото Мирослав Костов. По делото бяха разпитани над 200 свидетели, а доказателствата по случая са събрани в 180 тома.
Преди време от прокуратурата съобщиха, че разследващите са установили, че взривът не е умишлен, а е в резултат на куп нарушения, свързани с безопасността на труда и неспазване на технологията за унищожаване на боеприпаси. В разследването са взели участие 19 следователи, разпитани са множество свидетели. Направени са били 20 съдебно-медицински експертизи, над 120 експертизи на ДНК на всички годни за идентификация трупни останки, 3 компютърно-технически експертизи и ситуативно-техническа. Взривно-техническата експертиза, която е от 350 страници е изготвена от БАН и е най-важна за разследването. Два пъти са правени експериментални взривявания със същия тип боеприпаси на полигона "Змейово" и на територията на завода "Миджур". Всички тези материали са събрани в томовете по делото.
Преди седмица стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил спешна проверка на Върховна административна прокуратура (ВАП) на територията на завод "Миджур". Тя е за необходимостта от обезопасяване на значително количество взривни вещества и изделия. Информиран е и вътрешният министър Валентин Радев. Целта на проверката е да бъдат избегнати нови инциденти на територията на завода.
Повод за спешната проверка е бил сигнал до главния прокурор, изпратен от кмета на Чупене. Според сигнала в завода, който е в землището на село Горни Лом, не се взимат мерки по безопасно съхраняване на значително количество взривни вещества.