Спортуващите не искат Балканска скара до тях

Фестивалът "Добрич мези" да се провежда на друго място, това е апела им към институциите

От УС на спортен клуб "PharSide", фондация "Българска Академия За Адреналин", и родители и деца ползватели на "Скейт Парк Добрич" изпратиха отворено писмо до кмета на Община град Добрич, председателя на Общински съвет град Добрич и общинските съветници с копие: до Омбудсмана на Република България, Министерството на младежта и спорта и Министерството на културата. Писмото е във връзка предстоящото предвидено провеждане на фестивала на Балканската скара „Добрич мези”. Предоставяме на нашите читатели целият текст на писмото:

За трета поредна година предстои в Добрич да се проведе фестивала на Балканската скара “Добрич мези”. Досегашните издания на фестивала се провеждаха на абсолютно погрешно място, което е предназначено за съвсем други цели, а именно – площадката на Скейт-парка в Градския парк и прилежащите й площи. След първите два фестивала, след музиката, скарата и бирата, сме били свидетели на плачевна гледка – площадката и прилежащите й площи остават в окаяно състояние. Десетки квадратни метри мазни петна личат и до днес по новите павета. Практиката показва, че опитите за почистване на мазните петна са неуспешни – те само се размазват и потъмняват, променя се цвета на настилката. В храстите наоколо се търкалят пластмасови отпадъци. Нещо повече – при почистването чували с отпадъци умишлено се оставят в храстите наоколо. Хартии, найлони и всякакви други боклуци “плуват” в езерото. Зелените площи са изпотъпкани и са нужни месеци за възстановяването им. Върху изключително скъпия полиран бетон, който е предвиден за съвсем други цели се слагат маси и столове, залива се с всевъзможни течности и мазнина.

Следите от предишните издания на фестивала са видни за всички граждани на Добрич и посетители на парка. Шатрата на Рок Сцената е сиво-черна още от предишните издания на фестивала и никой не поема отговорност за почистването й. Тежкотоварните машини, допускани в парка само заради фестивала трошат павета и решетки на шахти – две години след първото издание тези повреди още не са оправени, а все пак става дума за общинска собственост. След фестивала влизаха и тежки камиони на почистващата фирма. Паважната настилка в момента е придобила вълнообразна форма. Липсващите решетки са предпоставка за пътни инциденти – вече е имало такива с автомобили на добрички граждани, които търпят щети заради неотстранените “следи” от фестивала.

Ние като ползватели на площадката на Скейт-парка се обявяваме категорично против провеждането на фестивала на това място. Това е площадка за спорт (една от най-добрите в Европа) част от проекта за обновяване на градски парк св. Георги на стойност около 15 милиона лева. По време на фестивала площадката става негодна за ползване. Децата не могат да спортуват /а тя е изградена именно с тази цел/, защото навсякъде по съоръженията са насядали хора, които ядат и пият, и не позволяват площадката да се използва по предназначение. Стига се до спорове, скандали и дори заплахи от страна на “мезещите” към децата, които не искат нищо друго, освен да спортуват. Има дори и случай на ударено дете. Организаторите не си правят труда да обезопасят района, като отделят с мрежи или решетки съоръженията, където спортуват децата от зоната за “мезене” и пиене на бира.

Освен това с организирането на фестивала на това място се нарушават и правилата за ползване на скейт-площадката, които забраняват употребата на алкохол, наркотици и тютюневи изделия.

Както знаем, скейт-площадката в градския парк е една от най-добрите в Европа. Тя е посещавана от любители на спорта както от други български градове, така и от чужбина. Неведнъж се е случвало гости на града ни да се възмущават от състоянието, в което е тя и което се дължи на провеждането на фестивала. Това определено не е добра реклама за града ни.

Не сме против организирането и провеждането на фестивала “Добрич Мези” в нашия град. Но настояваме Община град Добрич да намери друго място, което да е подходящо за толкова хора, да понесе без проблем тежкотоварните камиони и камарите от боклуци и най-важното – да не пречи на децата, които искат да спортуват. Защото скейт-площадката е отредена именно за тях.

Настояваме г-н Йордан Йорданов – кмет на Добрич да прояви благоразумие и мъдрост като вземе единствено правилно решение - да премести фестивала на по-подходящо място.