Бойко Борисов ще бъде разпитан по делото срещу Петър Москов

Крими

19-06-2018, 16:36

Снимка:

България утре

Автор:

Моника Гаджанова

Всичко от Автора

Старт на процеса срещу бившия здравен министър

Премиерът Бойко Борисов ще бъде разпитан като свидетел по делото срещу бившия здравен министър Петър Москов. Освен министър-председателя показания ще дадат и други министри. Това стана ясно по време на делото срещу Москов, неговия заместник Адам Персенски и бивши служители на държавната компания за производство на ваксини „Булбио".

Днес съдът реши, че дава ход на процеса. Защитата на подсъдимите се отказа от разпита на около 180 свидетели, тъй като делото ще се гледа по съкратена съдебна процедура, без признаване на вина.

Съдебният състав отхвърли молбите за прекратяване на делото и връщането му на Специализираната Прокуратура. Според магистратите делото е подсъдно на този съд и не са допуснати нарушения, ограничаващи процесуалните права на подсъдимите.

„Когато държавата застана на мястото си и не позволи да й извиват ръцете, резултатите са тези. Защото посланието от тази зала е - който не следва търговските интереси, ще има последици“, така Москов коментира делото срещу него. „Стана ясно, че от 100 000 ваксини има само 11 оплаквания за сърбеж. Прокуратурата е получила информация от Националния център по обществено здраве, че количество на ваксинации е същото като последните 10 години. Не са разколебани хората от действията на министъра“, това пък заяви защитникът на Москов адв. Менко Менков.

Първото съдебно заседание по делото беше насрочено за септември месец. Според обвинението на 9 юли 2015 г., в качеството си министър на здравеопазването Москов не е изпълнил служебните си задължения, като е приел дарение от турското Министерство на здравеопазването на 100 000 дози ваксина за деца „Пентаксим -0.5 мл.“ и 100 000 дози ваксина за „Хепатит Б“ – „Еувакс Б“. В замяна той гарантирал дарение на 5 000 000 дози ваксини „БЦЖ“ от България.