Меркел и Макрон искат бюджет за еврозоната и намаляване на миграцията

Свят

19-06-2018, 20:54

Снимка:

Twitter

Автор:

Марияна Толева

Всичко от Автора

Предлагат да се намали броят на еврокомисарите

Еврозоната да има отделен бюджет, който да се фокусира върху подпомагане на 19-те страни членки от валутния съюз. За това са се договорили германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, който разговаряха над 4 часа.  Срещата им идва непосредствено преди срещата на върна на ЕС, на която се очаква да бъдат обсъдени актуални въпроси, включително реформа на еврозоната.

Според Германия и Франция новият бюджет ще е факт до 2021 година. Какъв размер ще е той и как ще бъде финансиран тепърва ще става ясно. Все пак и останалите членове на еврозоната трябва да одобрят това предложение.

Сред другите темите, които са обсъдели двамата е справянето с мигрантската криза, като основното им искане е за повече солидарност сред страните-членки на ЕС.  Сред предложенията са повече правомощия за Фронтекс, така че да се гарантират външните граница на Съюза, както и по-бърза процедура за връщане на мигрантите в първата страна, където са регистрирани.

Друга договорка между Меркел и Макрон е намаляването на броя на еврокомисарите, които в момента са 28.  Не се дават обаче подробности.