Защо обявиха страстта към компютърните игри за болест?

Животът

20-06-2018, 13:20

Снимка:

pixabay

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Заболяването ще се нарича „Разстройство на геймъра”

Страстта към компютърните игри е най-новото психично разстройство. Това обявиха от Световната здравна организация. Предстои болестта да бъде официално добавена в списъка с патологии.

Заболяването ще се нарича „Разстройство на геймъра” и ще попада в групата на „разстройствата, дължащи се на употребата на вещества или пристрастяване към поведение”.

У нас профила на българския геймър показва, че най-често той е мъж, на възраст между 18 и 23 години и работи в сферата на телекомуникациите. А близо половината от геймърите признават, че обичат да играят както през деня, така и през нощта.

„Има един ясен механизъм, при който зависимостите стават част от човешкото поведение. Той е свързан с отделянето на хормона на щастието – ендорфин, и е установено, че както при дрогата, така и при игрите се отделят такива вещества, които карат човекът отново и отново да се обръща към тях”, коментира за Нова Телевизия психологът Иван Игов.

По думите му при хората много по-важна е другата зависимост – социалната.

„Основният акцент е върху юношите. Има няколко важни неща тук. Първото е независимост. В компютърния свят няма родители, няма кой да ти каже какво да правиш. Второто е светът на връсниците и приятелите. В компютърния свят започваш да комуникираш с тях, създава се една общност. Трето – ако имаш проблеми във взаимоотношенията с другите в реалния свят, във виртуалния свят ти си друг човек”, заяви още Игов.

„Световната здравна организация определя гейминга към категория 6. Там попадат наркотичната зависимост, тютюневата зависимост. А няма нито едно изследване, което показва, че организма развива физическа зависимост. Ако има някаква зависимост, тя е психологическа”, коментира Ален Попович, председател на Българската асоциация на агенциите за дигитални комуникации.

По думите му редица изследвания сочат, че играенето на компютърни игри намалява училищната агресия.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен