Напрежение между гражданите и общината заради отсечени дървета

Мисия София

20-06-2018, 14:33

Снимка:

nova.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

От засадените дръвчета в началото на миналия век, сега са останали дузина дървета

Отрязани дървета заради ремонта на площад „Славейков" станаха повод за поредно напрежение между граждани и Столичната община. Според живеещи в района, не е имало никаква причина дърветата да бъдат махани. Според общината - те били изсъхнали, предава Нова Телевизия.

Две прави редици с млади фиданки. Така изглеждал някога емблематичният за София площад. От засадените дръвчета в началото на миналия век, сега са останали дузина дървета.

Граждани сигнализираха, че при започването на ремонта на „Славейков”, част от тях били отсечени.

От Столичната община са обяснили, че специалисти от Лесотехническия университет са обследвали абсолютно всички дървета на площад „Славейков”, запазили са единствено живите, а останалите са били отрязани.

Експертите, изследвали дърветата, били категорични, че трябва да се премахнат заради дървесинно разрушаваща гъба по тях, недостиг на сок до целия ствол и други заболявания.

„Махнахме 7 дървета, напълно сухи с цел безопасност”, заяви Димитър Данчев, директор на Дирекция „Зелена система“, Столична община. „Дърветата показаха симптоми на изсъхване още през 2017 година. През пролетта тези 7 дървета не се разлистиха и се наложи да бъдат премахнати. Не са махат заради ремонта”.

„За съжаление много години наред има моменти, в които дърветата не са наблюдавани, тяхното състояние не е следено и в момента трябва да се обходят и опишат страшно много дървета”, заяви Любомира Колчева, директор на Фондация „Екообщност”.

„Есента, когато приключи ремонтът ще засадим нови дървета”, обеща Димитър Данчев.

Някои кметства по света правят така наречената паспортизация на дърветата. Следят състоянието им и го описват в публичен регистър. Така са сторили в Хонконг.

„Общините поддържат, включително отворени страници-портали, на които могат да бъдат търсени дървета, да се провери вида, състоянието, възрастта”, обясни Колчева.

И да знаем дали дървото пред дома ни е опасно или се радва на крепко здраве. „Няма такава карта все още, работим по това нещо”, заяви Данчев.