Осъдиха българин за извършена кражба от банка в Словакия

Крими

20-06-2018, 13:46

Снимка:

pixabay

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Мъжът разсеял служителката и пъхнал в ръкава си 800 евро

След внесен в съда обвинителен акт от Районна прокуратура – Павликени и постигнато в съдебната фаза споразумение, български гражданин е осъден за извършена кражба в Словакия. Наложено му е наказание две години и единадесет месеца лишаване от свобода.

Досъдебното производство е образувано в Районна прокуратура - Павликени въз основа на изпратена по компетентност от Великотърновската окръжна прокуратура тяхна преписка, представляваща материали, изпратени чрез трансфер на наказателно производство с акт на окръжен прокурор при Окръжна прокуратура гр.Галанта, Словашка република,  на съдебните власти на Република България.

Пред българският съд, С. Г. се призна за виновен за това, че на 13.11.2014 г. в гр. Галанта, Словакия, отнел от владението на служител на банка, без нейно съгласие, с намерението противозаконно да ги присвои чужди движими вещи – банкноти в обръщение в размер на 800 евро, равняващи се на 1564,66 лева, собственост на „Обща кредитна банка“АД-Словакия, като деянието е извършено при условията на опасен рецидив.

През 2014 г. обвиняемият пътувал заедно с познати с автомобил от Германия за България. На 13.11.2014 г., преминавайки през Република Словакия, трябвало  да заредят автомобила с гориво и да пазаруват, но не разполагали с евро, а само с британски лири. Спрели в гр. Галанта, в близост до филиал на банка. Обвиняемият влязъл в банката,  насочил се към каса, подал на служителката 1500 британски лири и й представил документ за самоличност. Тя разбрала, че иска да обмени лирите в евро и на листче написала сумата, която ще получи, като обвиняемият кимнал в знак на съгласие. Банковата служителки  изготвила документ за покупка на валутата, подала го за подпис, след което изброила и подала сумата от 1828,38 евро. Обвиняемият взел парите и ги разпилял на плота, като обяснил, че не е искал да получи евро, а швейцарски франкове, като започнал да спори и да се държи агресивно. Възползвайки се, че вниманието на служителката не е насочено към парите, с дясната си ръка, която поставил върху разпилените банкноти, вкарал в ръкава на връхната си дреха сумата от 800 евро и по този начин я отнел. Смутена от поведението на обвиняемия, служителката събрала от плота парите и ги прибрала, анулирала банковата операция, след което върнала на обвиняемия 1500 британски лири. Той напуснал банковия филиал със скритите в дрехите му отнети банкноти, собственост на банката.

По искане на прокуратура С.Г. е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“

Споразумението има последици на влязла в сила присъда.