11-годишният пловдивски цигулар Виктор Василев отново спечели престижен конкурс

Участва в международния конкурс "Андреа Постакини“ (Andrea Postacchini) и взе с първа награда

алантливият Виктор Василев се завърна от участието си в международния конкурс „Андреа Постакини“ (Andrea Postacchini), който се проведе в гр.Фермо, Италия. Той бе отличен с първа награда във възрастовата група до 11 години. Даровитият пловдивски цигулар продължава да завоюва награди и отличия в най-престижните европейски музикални конкурси. През март, той спечели първо място и пребори конкуренцията в Grumiaux Competition в Брюксел, Белгия.
Виктор Василев е роден през 2007 година в семейство на професионален музикант. Първата му среща с цигулката е на четиригодишна възраст, когато се запознава с изтъкнатия цигулков педагог Дарина Данкова. Вече шест години той има невероятната възможност да работи неотлъчно с нея и да израства в овладяването на цигулковото изкуство. Виктор е възпитаник на НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив, но успоредно с това вече втора година е извънреден младши студент в Нов български университет - София в класа на проф.Марио Хосен (Австрия). Участва в майсторските класове на световно известни изпълнители и преподаватели по цигулка като проф.Жерар Пуле, проф.Михаел Фришеншлагер, проф.Елизабет Кропфич, проф.Юлиус Хорват. През май тази година, след предварително прослушване на цигулари от цяла България, Виктор беше избран да участва и в майсторския клас на световноизвестната цигуларка Мидори Гото. Освен със своите цигулкови педагози, Виктор работи и си партнира на сцена със своя всеотдаен преподавател Ирен Капеловска.
Виктор е стипендиант на Ротари клуб, благодарение на чиято подкрепа бяха осъществени пътуванията и участията му в конкурсите в Чехия и Словакия.
Също родената в Пловдив Людмила Добрева – мецосопран, завършила Музикалното училище в града, ученичка от първия клас на великия Борис Христов, която дълги години живее и работи в Италия, пожела през март тази година да пее пред публиката в родния си град – благотворително, в полза на стипендианта на Ротари, младия цигулар Виктор Василев.
Сегашното пътуване на Виктор за участие в международния конкурс „Андреа Постакини“ (Andrea Postacchini) в гр.Фермо, Италия се осъществи с финансовата помощ на Община Пловдив, която подкрепи талантливото момче със средства по „Програмата за организиране на събития и кампании, популяризиращи културата на Пловдив в чужбина“.