Омбудсманът с предложение: Оставката ѝ срещу приети законопроекти

По думите й е бил направен опит от присъстващите на срещите да унизят майките с различни изпуснати реплики

Законопроектът, който написахме заедно с майките, не получи подкрепа от Националния съвет за хората с увреждания, нещо повече - стана ясно, че техният проблем, който образно казано ги изкара на улицата, на палатки в страната и пред НС, няма да бъде решен. Това обясни в сутрешния блок на БНТ омбудсманът Мая Манолова. По думите й е бил направен и опит от присъстващите да унизят майките с различни изпуснати реплики, изпуснати нерви и да стане ясно, че статуквото в политиките и системата за хора с увреждания ще бъде запазено.

"Ако погледнем кое е това, което кара майките да са гневни, кое ги държи пред парламента и ги извежда на седми протест - това е ситуацията в този сектор", подчерта Манолова.

"Сега в политиките уж за защита на хората с увреждания се наливат 169 милиона за чужда помощ и за асистентски услуги, а от тези 169 милиона - това са сметки на социалното министерство - асистентски услуги се предоставят на, забележете, 11 158 души. 169 милиона срещу 11 158 души", добави тя.

"Това, което ние предлагахме и в което е основното разминаване с финансовото министерство, но което е по сметки на социалното министерство, е че само с още 100 милиона лева асистентски услуги ще получават 77 хиляди души - 5 пъти повече. За да се реализира този закон ще бъдат необходими още 105 милиона лева така вместо 11 хиляди - 77 ще получат, но ще могат да кандидатстват и всички останали до 500 хиляди души", обясни омбудсманът.

"Ситуацията, която се подкрепя от Националния съвет на хората с увреждания, статуквото е дискриминационно, коментира Манолова. Сега до тази услуга могат да се доберат 11 хиляди души, при положение, че минимум до 77 хиляди души имат нужда от това", допълни тя.

"Ще стоя до протестиращите майки докрай, ще стоя зад каузата им докрай", категорична е Манолова.

"Казвам го за да ги успокоя, но и защото това е една справедлива кауза, те искат да се преборят с една несправедливост. Те се борят не само за себе си. Не е вярно, че този закон разделя, ситуацията в момента разделя хората с увреждания", обясни омбудсманът.

"Чух много приказки през последните дни затова, че съм застанала зад майките и стоя зад тях заради кариерни цели, имидж, краткосрочни политически цели. Искам на всички тези, които очевидно са разтревожени и обезпокоени от рейтинга ми в обществото, искам да кажа, че съм готова на всички обезпокоени да им предложа успокоителна размяна - те да застанат зад законопроекта, който искат майките, да осигурят подкрепа за този законопроект, да бъде приет по най-бързия начин, след това да застанат зад други закони, които уж подкрепят срещу свръх правомощията на банките и личния фалит - и в замяна ще получат моята оставка", коментира Манолова.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен