Организациите на хората с увреждания: Чужди грантове финансират протестите

Росица Димитрова била „сготвена“, национално представените организации иска да се върне

Националните организации на хората с увреждания са получили писмени сигнали за организации, които са получили над милион лева отвън, за да създават напрежение. Те подкрепят усилията на правителството в началото на следващата година България да има закон за социалните услуги, както и закон за хората с увреждания.

Организациите, които днес застанаха пред медиите, са възмутени от „сготвянето” на поредния експерт на МТСП – подалата оставка зам.-министър Росица Димитрова, която по думите им имала големи заслуги за подготовката на тези законопроекти. Те обещават в следващите месеци да събират данни, да проверяват документи за дарения, в т.ч. и от известни международни фондации на аналогични на техните организации, които финансират протести и външен натиск към кабинета.

В писмо до премиер и вицепремиер национално представителните организации на хората с увреждания настояват Росица Димитрова да остане на поста си. Те обещават също в следващите седмици да бъдат с бели тениски пред Националния стадион „Васил Левски”, за да информират хората за какво се борят.

Според официални данни хората с увреждания у нас са 648 645 хиляди души, а според проекта на закон за личната помощ на омбудсмана Мая Манолова само 77 000 души ще получат подкрепа, обясняват те. Това са само хората с увреждания първа степен с придружител. Има и много други, които няма да се възползват от предлаганите промени. Затова национално представителните организации на хората с увреждания не подкрепят законопроекта на омбудсмана. Те обясниха, че били разочаровани, че българите трудно можем да бъдем отбор по една толкова важна тема.