Скандал между управляващи и опозиция в парламента заради мигрантите

Председателят на БСП Корнелия Нинова изрази подозрение, че премиерът Борисов ще се съгласи да приема бежанци обратно в страната ни срещу повече пари от ЕС. В декларация от името на парламентарната група на партията й, тя поиска обяснение с каква позиция България ще отиде на предстоящото заседание на Европейския съвет за миграцията следващата седмица. Подозренията били продиктувани от теза на Германия, че може да се дават и пари на страни членки, за да приемат бежанци, и заради изказване на премиера, че при неговото управление страната ни ще получи 8% повече средства от ЕС.

В отговор на Нинова думата поиска вицепремиерът Красимир Каракачанов, който бе в залата за парламентарния контрол. Той защити правителството, като обяви че соцлидерът спекулира и позицията на управляващите по темата е ясна. Каракачанов припомни, че преди дни премиерът е заявил, че е „за“ затваряне на границите ни. „Никой не е мислил и няма намерение да приема пари от други държави, за да приема мигранти“, каза още той. По думите му място за нелегални мигранти няма.

След министърът на отбраната от трибуната се изказа и председателят на групата на Обединени патриоти Волен Сидеров, който прочете декларация.

„Г-жо Нинова, много се радвам когато виждам свои последователи и ученици. Това означава, че школата която от години се мъча да направя в политиката, вече работи. Чудех се къде сте през всичкото време, когато отсъствате от залата, вие явно сте се запознавали с моите изказвания, текстове и слова“, обърна съм към опозицията Сидеров. Той коментира, че няма спомен Станишев като премиер да е запознавал опозицията какво ще говори преди международни срещи.

След нажежилата се обстановка дори се наложи водещият на пленарното заседание да даде 10-минутна почивка заради безредиците в залата.