Кметът Димитър Николов разпореди проверка дали плажовете в Бургас

Животът

22-06-2018, 15:07

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Община Бургас реализира проект за изследване на миграцията

Инспектират достъпни ли са за хора с увреждания

По заповед на кмета Димитър Николов бе извършена проверка дали плажовете в Бургас са достъпни за хора с увреждания. Нейната цел е да се гарантира правото на достъп до морето на всеки един гражданин.

Инспекцията на плажните ивици бе извършена от комисия, в която са включени експерти от Община Бургас, РЗИ, БЧК и полицията. В нея участва и представителят на хората с увреждания Грета Аспарухова, която изпробва ефективността на изградените съоръжения.

Проверките обхванаха централния плаж в квартал "Сарафово", Централния и Северния плаж в Бургас, бившия Евин плаж и ивицата в квартал "Крайморие". Инспекция предстои да бъде извършена и на плажа в парк "Росенец" преди той да бъде отворен за туристи.

Комисията установи, че е необходимо да бъдат направени редица подобрения, за да може хората с увреждания да ползват плажните ивици и да имат достъп до морето. На собствениците и наемателите на плажове са съставени предписания да направят незабавно подобрения по рампите за придвижване на хора с колички, да поставят допълнително чадъри и платформи за достъп до тях.

Другото изискване е тоалетните на плажовете да се поставят на по-удобни места. В момента достъпът до част от санитарните възли е невъзможен, а някои от тях се заключват. Експертите констатираха, че повечето тоалетни са тесни и в тях не може да влезе човек с количка.

Комисията направи предписания да се осигури нормален достъп на хората с увреждания и до медицинските пунктове, тъй като в момента на повечето места това не е направено.

Най-добра инфраструктура и съоръжения са изградени на плажа в квартал "Крайморие", установиха проверяващите. Концесионерът прие препоръките на Грета Аспарухова да се направят малки промени в направените съоръжения, за да може хората с колички да се чувстват комфортно на това място.  

Въпреки че плажовете не са общинска собственост, Община Бургас организира извършването на проверките, за да се осигури подходяща среда за живот и свободен достъп до обществени места за хората с увреждания.

Резултатите от инспекцията ще бъдат изпратени до областния управител Вълчо Чолаков, тъй като плажовете са държавна собственост.