Ще изчезнат ли каруците от софийските улици?

Животът

23-06-2018, 11:22

Снимка:

bnt.bg/ кадър

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Все по-строгите ограничения за каруците в столицата са причината те да намаляват

Пълната забрана за каруци в столицата би трябвало да е факт до края на юли, въпреки че за това се говори от повече от 10 години, но досега не можеше да се вземе решение какво да се прави с конете при конфискуване на каруцата. Идеята е те да бъдат откарвани в приют в Железница, предава БНТ.

Все по-строгите ограничения за каруците в столицата са причината те да намаляват по естествен път, а собствениците им да ги заменят с други превозни средства. След приемането на новата общинска наредба - каруците напълно ще изчезнат от софийските улици. Вносител на промените е общинският съветник - Симеон Славчев. По думите му, по темата има консенсус между всички политически сили.

"Идеята беше да оставим в така наречените махали като вътрешно квартален транспорт тези каруци да се ползват, но мисля че и тази опция ще отпадне", обясни той.

От началото на годината има три регистрирани случаи на пътни инциденти с каруци, отчитат от "Пътната полиция". Освен, че създават опасност за движението много често конете, които теглят каруците, получават нехуманно отношение от собствениците си.

"По сега действащия закон, за съжаление, при такъв инцидент или при такава ситуация животното трябваше да бъде умъртвявано , което е абсолютно недопустимо, през тази наредба всъщност спасяваме и животните от това. С колегите от МВР осъществихме контакт, те имат една бивша конна база, която изцяло отговаря на всички изисквания и нашата идея е там да бъдат. Вече имаме споразумение с МВР", обясни общинският съветник.

Не е ясно каква ще е тяхната съдба, след като мястото се превърне в приют за конфискувани коне. Сега възрастна жена на име Людмила ежедневно сама се грижи за кучетата там. Теренът е държавен, някога се е ползвал за склад на "Гражданска защита". Вече е изпратено искане до областния управител на София имотът да бъде предоставен на общината.