Спаси София с кампания срещу паркирането на тротоарите

Мисия София

23-06-2018, 16:43

Снимка:

Спаси София

Автор:

sofiautre

Всичко от Автора

Кампанията ще включва "серия от примери, акции и предложения"

"Спаси София" започва кампания за освобождаването на софийските тротоари от автомобили. От институцията поискаха общината първа да даде пример, като премахне паркоместата пред сграда ѝ на улица "Московска".

От "Спаси София" написаха, че кампанията ще включва "примерии, акции и предложения", с които ще призовават Столичната община да направи промяната. Общинските съветници също трябва да дадат пример и да ползват градския транспорт, вместо да се движат с автомобили до улица "Московска", в района на която общината им е предоставила десетки паркоместа.

"Тротоарите в София са под всякаква критика. Вместо да гарантират безопасно, комфортно и удобно придвижване на всички в градската среда, те създават проблеми, опасни ситуации и недоволство. Основна причина за това е позволеното и регламентирано паркиране върху тях. Тротоарите често са окупирани от множество хаотично паркирани коли, които значително стесняват пространство и принуждават пешеходците да “лавират” между тях или да се движат по пътното платно", написаха от организацията.

"В Столичната община и ЦГМ внесохме мотивирано предложение за премахването на всички паркоместа по южния тротоар на ул. Московска от паметника на Васил Левски до ул. Г. С. Раковски. Ул. Московска се намира в самия център на София и граничи с най-важните сгради в София - храм паметника Св. Александър Невски, църквата Св. София, гробницата на Хонорий и зелени площи с много паметници. Напълно недопустимо е достъпността до всички тези значими обекти да е възпрепятствана от непроходимите и разбити тротоари наоколо", написаха още те.

Софийските тротоари обаче "не отговарят на нито един от изброените параметри", като са сред най-лошите в Европейския съюз, посочват още от "Спаси София". Една от причините за това са именно автомобилите, които разрушават настилките.

"Убедени сме, че решението на общината да се откаже от паркоместата си ще бъде малка, но важна стъпка за повишаването на качеството на живот в града и насърчаването на пешеходното движение. Крайно време е заявките за зелена столица да минат от думи към дела", заключиха от организацията.