Общинари от Щутгард се срещнаха с колегите си от Пловдив

Гостите се интересуваха от успешното управление на града под тепетата

„През последните години Пловдив се радва на много немски инвестиции, които подпомагат развитието на икономиката на региона“, това заяви заместник-кметът Златин Велев по време на среща с официална делегация - членове на Бундестага, кметове и представители на местната власт от немския град Щутгарт. Гостите бяха доста активни и не спираха да задават различни въпроси, свързани с успешното управление на града под тепетата. В разговорите се включиха и Виктор Янков, заместник-директор „Международна дейност“ във фондация „Пловдив 2019“ и Таня Йорданова от Общински институт „Старинен Пловдив“.
Основните теми, които се разискваха, бяха свързани с развитието на транспортната система, проектът Европейска столица на културата 2019 и туризъм.
„Едно от най-добрите постижения в областта на транспортната политика през последните две години е изграждането на интермодалния терминал, който позволява да се прехвърлят стоки от ЖП към автомобилния транспорт“, уточни заместник-кметът Златин Велев. Той запозна гостите със спецификите на местния транспорт и развитието му през годините в съответствие с потребностите на жителите на града.
В Пловдив хиляди хора използват транспортната мрежа, като тук се включват и жителите на съседните общини, които всеки ден разчитат на инфраструктурата, образователната, здравната система или просто участват в пазара на труда.
„Линии на градския транспорт в Пловдив обслужват и съседните общини, както и индустриалната зона“, обясни още заместник-кметът Златин Велев. Той не пропусна да отбележи тясната транспортна връзка между Пловдив и региона, както и изграждането на новите пътни артерии, които ще намалят времето, за което хората се придвижват.
„Спечелването на титлата Европейска столица на културата дава друг смисъл при създаването на новата европейска история на Пловдив. Стремим се да отправяме силни европейски послания, а мотото ни е „Заедно“, сподели на свой ред Виктор Янков, заместник-директор „Международна дейност“ във фондация „Пловдив 2019“.
На кратко той обясни за бюджета на проекта и спечелването на наградата „Мелина Меркурий“ на стойност 1,5 милиона евро, проектът „Кирилизирай се“, превръщането на „Капана“ в квартал на творческата индустрия, включването на тютюневия град и инвестициите за обособяването на културни центрове, които да се използват за проекта – Европейска столица на културата и след 2019 година, където ще се реализират и няколко немски проекта.
Виктор Янков посочи и един добър пример за устойчивостта на проекта с немския град Есен, който е бил ЕСК през 2010 година и който и до днес годишно привлича много туристи. „Това е и нашата цел с Пловдив“, заключи той.
Гостите от Щутгарт се интересуваха и от привлекателността на Пловдив като туристическа дестинация.
„Броят на нощувките от чуждестранни туристи се увеличава всяка година. Пловдив се радва на все повече посетители от Средиземноморските страни, като напоследък се наблюдават такива от Израел, Румъния у Русия“, уточни Таня Йорданова от ОИ „Старинен Пловдив“. Пловдив има и добри връзки с близките по-малки общини, които предлагат различен вид туризъм - спа, селски, ски.
След срещата делегацията от Щутгарт се разходи из Пловдив и посети основните туристически места.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"