Слушаме прочутия Ансамбъл WIEN от Виенската филхармония

Идва за IX МФ "Дни на музиката в Балабановата къща”

Днес от 18.30 ч. Балабановата къща ще бъде озарена от висшето майсторство на елитния ансамбъл от Виенска филхармония.
Именно WIEN е съставът, представян със свои популярни изпълнения по време на прякото телевизионно излъчване на традиционния Новогодишен концерт на Виенска филхармония, което затвърждава репутацията на квартета, признат за един от най-стойностните камерни състави в света.
Българската гордост в този състав е цигуларката Албена Данаилова – концертмайстор на именития оркестър. Сред неговите членове е и друг легендарен музикант – Раймунд Лиси – водач на втори цигулки във Виенска филхармония.
Струнен квартет с контрабас, вместо виолончело? Това е комбинация, която, благодарение на участието на известния контрабасист Йозеф Нидерхамер, позволява на Ансамбъл WIEN да осъществи идеята си за включване на по-малко известни творби от Шуберт, Ланер и династията Щраус в класически програми. Както и да разшири репертоарната палитра с произведения, създадени специално за състава. Изключителните интерпретации на валсове, полки, немски танци, фолклорни танци и менуети, нарежда изпълняваните от квартета композиции сред класическите шедьоври.
Ансамбъл WIEN предлага извънредно успешна абонаментна серия концерти за Gesellschaft der Musikfreunde в „Музикферайн” – Виена. Съставът участва редовно в престижни форуми – Залцбургски фестивал, Виенски фестивални седмици и Пролетен фестивал, „Шубертиада” във Фелдкирх, Австрия, Берлински фестивални седмици, Фестивал в Равена, и изнася концерти в елитни музикални центрове в Европа, Япония, Канада и САЩ. Съвместни изяви с музиканти от калибъра на Хосе Карерас, Пласидо Доминго, Б. Фритоли, А. Kиршлагер, Г. Mайзенберг, С. Владар и много други, дооформят звездната дейност на ансамбъла.
Билети за концерта се продават в мрежата на Ивентим, в Билетен център пред общината и в „Мюзик център” на ул. „Отец Паисий” 3.
Международният фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща” е част от Културния календар на Община Пловдив и се реализира с любезната подкрепа на Фондация „Америка за България”, Община Пловдив, ОИ „Старинен Пловдив”, Министерство на културата и др.